- hirdetés -

Nem a gyorshajtás az első egyik biztosítónál sem, viszont mindegyiknél ugyanaz: az elsőbbségadás elmulasztása. Eközben évek óta folyamatosan emelkedik a kgfb-díja, és egyre kevesebben járnak jól a novemberi kampánnyal.

A Vezess megkérdezett néhány fontos piaci szereplőt a biztosítók közül, hogy náluk mi az a 3-4 leggyakoribb szabálytalanság, baleseti ok, ami személyautós anyagi kárral jár.

Groupama:

  1. elsőbbségadás elmulasztása,
  2. a megfelelő követési távolság be nem tartása (ráfutásos balesetek),
  3. a nem megfelelő körültekintéssel végzett manőverek (balra-kanyarodás előzés, kikerülés-előzés, kitolatás, figyelmetlen sávváltás),

Kiemeli az OTP-hez tartozó cég, hogy ezekhez sokszor sebességtúllépés is társul.

Generali:

  1. elsőbbségadás elmulasztása
  2. abszolút gyorshajtás
  3. relatív gyorshajtás

Aegon:

  1. elsőbbségadás elmulasztása
  2. gyorshajtás (abszolút és relatív együtt)
  3. szabálytalan előzés

Folyamatosan emelkedik a kgfb-díja, egyre kevesebben járnak jól a novemberi kampánnyal

Az október végi legfrissebb adatok szerint 52.125 forint ma egy átlagos kgfb éves díja a Netrisk indexe szerint. Ez 65,5 százalékos emelkedésnek tűnik 2016 januárja óta, de valójában nem az: idén januárban ugyanis belekerült a díjba az eddig is az autósok által fizetett, teljesen igazságtalan baleseti adó összege.

Rendkívül beszédes a legnagyobb biztosítási alkusz grafikonja, ugyanis a folyamatos áremelkedés, valamint a januári adóbeépítés mellett szépen mutat két jelenséget:

Egyrészt azt, hogy a szokásos novemberi kgfb-kampányok idején mindig zuhan az akkor megkötött szerződésekben szereplő díj összege. A többi 11 hónapban pedig mindig drágább a kgfb. Másrészt azt, hogy mióta a kormány döntése nyomán egyre kevesebb autós köt ekkor új szerződést, szépen lassan elsorvad a novemberekben tapasztalható biztosító verseny kedvező hatása. Ha megnézik, egyre kisebbek a grafikon „beszakadásai”.

A 3,6 milliós hazai járműparkból most novemberben már csupán bő egymillióra kötnek új szerződést. Ők még jól járhatnak, legalábbis jobban, mint a többség, akiknek év közben jár le a megállapodásuk.

Az alábbi táblázat azonban jól mutatja, nem kell sajnálni a biztosítókat. Íme a legnagyobb piaci szereplők éves árbevétele a kgfb-re vonatkozóan.

201720162015
Allianz36 31728 75822 337
K&H23 571 19 71315 419
Aegon12 77410 0817931
Generali11 08297898637
Groupama10 31782296964

Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója a Hír Tv-nek nyilatkozva elmondta, hogy a gépjárművek üzembentartóinak további díjemelkedésre kell készülniük. A várható növekedés oka, hogy az első fél évben ismét jelentős mértékben nőtt a biztosítók kárkifizetéseinek összege. Ez részben a helyreállítási költségek, részben pedig a személyi sérülések során megítélt kártérítések gyors emelkedésének tudható be.

Megkérdeztük a biztosítókat, hogy beáll-e valamikor egy szintre a kgfb-díja, vagy egyelőre évről évre folyamatos áremelkedésre kell berendezkedniük az autósoknak. Sajnos utóbbira van nagyobb esély, derül ki a válaszaikból. Ennek okát a biztosítók tovább hárítják: amíg növekednek az alkatrészárak, a javítási költségek, egyre bonyolultabbak az autók, és egyre több a baleset, szerintük addig emelkednek majd a díjak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.