- hirdetés -

Az elmúlt héten rendezték Magyarország egyik legjelentősebb gasztro-kulturális fesztiválját, a Békéscsabai Kolbászfesztivált. Az utolsó napi mangalica-kolbász-készítő és töltöttkáposzta-főző versenyen ott volt az Orosházi Kolbászklub két csapata.

Az orosháziak a tavalyi jó szerepléssel megszerzett két nyereménykuponnak köszönhetően a kétszer húszezres nevezési díjat is megspórolták.

A kolbászfesztiválon hagyomány, hogy a nemzetközi kolbászgyúró versenyt követő napon profi csapatok versengenek egymással. A mangalicanapon is így volt. Az Orosházi Kolbászklub csapata mellett gyúrtak a Csabai Kolbászklubosok, a gyulaiak, a mezőberényiek és az ország minden részéből érkező csapatok. A Restály György, Bába István, Sándor László alkotta orosházi team elmondta, hogy a mangalica húsa más, mint a hagyományos hússertéseké, ezért másmilyen arányokkal, más fűszerezéssel kell a kolbászt elkészíteni.

Az őshonos fajtának a húsa is tartalmaz zsírt, így a hagyományos 70-30 százalékos hús, zsír arányt a mangalica esetében 75-25-re kell módosítani. Minimálisan a belekevert só mennyisége is nagyobb kell legyen, akkor lesz finom – osztotta meg a titkot Restály György.
Az idei versenyen – a megszokottól eltérően – az orosháziak kolbásza nem szerepelt a díjazottak között. Jól szerepelt viszont a női szekció. A Restály Györgyné, Bába Istvánné, Juhász Sándorné alkotta trió remek töltött káposztát készített, melyet különdíjjal jutalmazott a zsűri. A Csabai Kolbászfesztivál nagy siker a nézők közt is.

Ezt mutatja az alábbi tábla:
A Munkácsy-sátorban lévő, már vasárnap reggel bezárt pavilon ajtaján ez volt olvasható: ,,Az összes borunk elfogyott!! Köszönjük, Békéscsaba!!! Vinatus Pincészet, Villány.”
Az orosházi kolbászklubosok elmondták, jövőre megint ott lesznek.

A Munkácsy-sátorban lévő, már vasárnap reggel bezárt pavilon ajtaján ez volt olvasható: ,,Az összes borunk elfogyott!! Köszönjük, Békéscsaba!!! Vinatus Pincészet, Villány.”
Az orosházi kolbászklubosok elmondták, jövőre megint ott lesznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.