- hirdetés -

Október végén és november első napjaiban sokszor riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák által okozott tüzekhez. Tavaly országszerte hat temetőnél kellett hasonló okok miatt beavatkozniuk. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, otthon is veszélyes helyzeteket teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy akár csak egy meggyújtott gyertya miatt kiég egy lakás vagy tűz keletkezik egy temetőben.

Az idei ősz szokatlanul meleg és száraz, épp ezért az avar pillanatok alatt meggyulladhat. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint ahhoz, hogy a temetőtüzeket megelőzzük, a következő szabályokat érdemes betartani!

Tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak. A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg. A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag és ne tudjon felborulni. A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás után oltsuk el.

A lakásokban és a temetőkben is könnyen lángra kaphatnak a gyertyák és mécsesek
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az évnek ebben a szakaszában a lakástüzek egyik leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a függönyön vagy az asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helységeire. Fontos tudnivaló, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg. Ezzel megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét.

A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Olyan helyre rakjuk, ahol nem tud eldőlni, előtte távolítsunk el a közeléből mindenféle gyúlékony anyagot.

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, a saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg eloltani, vagy értesítse a temető biztonsági személyzetét és hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.