- hirdetés -

Az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület tagjai Erdélybe kirándultak a közelmúltban. A Csíkszeredai Mézfesztiválon alkalmuk nyílt a szomszédos ország méhészeivel gondolatokat cserélni. Sötét kép bontakozott ki.

A csíkiak szeretettel fogadták a fesztiválra érkező orosházi méhészeket. A több Méz-lovagrendet felvonultató fesztiválon együtt nézték végig a lovaggá avatás szertartását, melyen az Országos Magyar Méhész Egyesület (OMME) mézkirálynője, Szemerits Eszter ütötte lovaggá az arra érdemeseket. Sok méhész állította ki, kínálta portékáit, különféle mézeket és egyéb különlegességeket is. A közös szakma (szenvedély), a méhészkedés, mézkészítés adta a témát a beszélgetésekhez, melyek során kiderült: összeomlóban van a mézpiac, mely szinte belefullad a hamis mézbe.

A magyar mézkirálynő avatta lovaggá az arra érdemeseket (Fotó: Rajki József)

Mélyponton a felvásárlási árak

Nagy bajba kerültek a főként exportra termelő kelet-európai méhészek. Olyan alacsony árat kínálnak a mézért az Unióban, ami a termelési költségeiket sem fedezi. Mint az orosházi egyesület elnöke, Rajki József elmondta, ez egyértelműen a az uniós piacra beáramló olcsó és gyenge minőségű külföldi mézek számlájára írható.

– A hamisítás időről időre olyan mértéket ölt, amit a piac nem bír el és összeomlik. Ennek vagyunk most is tanúi és elszenvedői. Eddig szinte csak a kínai méz okozott zavarokat az uniós piacon, idén Ázsia mellett Ukrajnából, valamint Közép- és Dél-Amerikából is dömpingáron áramlik a gyenge minőségű méz a közösségbe. Sajnos az Unió ezt engedi, nem védi meg az ágazatot – mondja szomorúan az elnök.

Mint a tablettás bor

A hamis, vagy pancsolt méz a tablettás borhoz hasonlítható. Cukor, vagy izocukor szirupot etetnek a méhekkel, akik ezt mézzé dolgozzák fel. Ez így olcsó, csak épp ez a méz soha nem látott virágot, mint ahogyan a tablettás bor sem szőlőt.

– A közismerten kiváló minőségű akácméznek még volna ára, de idén az időjárás sem kedvezett nekünk. Repce virágzáskor az aszály, akácvirágzás idején a sok eső miatt, a felét sem tudtuk megtermelni a szokásosnak. A csomagoló üzemekben azt kevernek és töltenek üvegbe, amit akarnak. Ha nem a termelőtől vesz valaki, nem tudhatja, mit eszik. Egyre több méhész adja fel a kilátástalannak tűnő küzdelmet és számolja fel állományát. A magyar kormány próbál segíteni. Kampányokkal, jövedelempótló támogatással, de itt szigorú, Uniós szabályzásra volna szükség – teszi hozzá Rajki József.

Azok a megszállott méhészek, akik nem adták még fel, csinálják, amíg bírják és bíznak a jobb jövőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.