- hirdetés -

Az orosházi Kisharang Bölcsődében végéhez közeledik a beszoktatási időszak. Azonban, a bölcsőde üres férőhelyeire még várják az érdeklődő családokat. A beszoktatás folyamatáról Dénes-Földesi Mónika bölcsődevezetőt kérdeztük.

A bölcsődei élet megkezdésével nagyon sok változás áll be a kisgyermek életében. Megváltozik a napirendje, valamint ez az első, hogy el kell szakadnia a szüleitől, akikhez a legjobban kötődik.

– A bölcsődei beszoktatás két hétig tart, melynek célja az, hogy a szülőkről leválva, kerüljön a gyermek életébe egy másik személy, aki felváltja arra az időszakra az édesanyát, amíg a gyermek a bölcsődében van – kezdte az ismertetőt Dénes-Földesi Mónika bölcsődevezető.

Színes tevékenység és tanulási lehetőség veszi körül a kicsiket a bölcsődében (Fotó: Kisharang Bölcsőde)

Kiemelte, az első héten a délelőtti időt növelik a kisgyermeknevelők, fokozatosan nyújtják a bölcsődében töltött időt. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban az édesanya a lehető legtöbb információt mondja el a gyermekéről.
– A második hete a beszoktatásnak pedig az alváshoz való szoktatás. Ezen időszak alatt kérik a szülőket, hogy maradjanak ott a bölcsiben és várják meg míg felébred a gyermek, hiszen idegen helyen aludni még egy felnőttnek is sokszor nehézséget okoz – fogalmazott a bölcsődevezető.

Hozzátette, természetesen a gyerekek között vannak eltérések. Van, aki gyorsabban, könnyebben alkalmazkodik, ehhez a helyzethez. Minden gyermek más, van hogy kicsit hosszabb ideig tart a beszoktatása, vagy kicsit több sírással jár, ez az erős kötődést mutatja az édesanyához.

– A kisgyermeknevelők nagyon sok praktikus tanácsot tudnak adni a szülőknek a gyermeknevelés bizonyos időszakaira (dackorszak, szobatisztaság), és ezt igénylik is a szülők. Mindezek mellett könnyebben szocializálódnak a gyermekek, sokat fejlődik az önállóságuk, színes és gazdag tevékenység és tanulási lehetőség veszi körül őket a bölcsődében kiváló szakemberek felügyelete alatt. Minden szempontból elmondható, hogy csak előnyükre válik a bölcsőde – magyarázta Dénes-Földesi Mónika.

Kik élhetnek a bölcsődei ellátás lehetőségével?

A bölcsődevezető elmondta, várják a munkaerőpiacra visszatérő édesanyák gyermekeit, illetve ha a szülők úgy érzik, hogy gyermekük fejlődésének érdekében szükség lenne a bölcsőde támogató segítségére orvosi vagy védőnői ajánlással is lehetőség van a bölcsőde igénybevételére.
– Amennyiben a családban a kisgyermeknek szociálisan segítő közegre van szüksége szeretettel fogadjuk őket is – zárta az interjút Dénes-Földesi Mónika.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.