- hirdetés -

Néhány egyszerű mozdulattal bárki lehet életmentő, október 16-án az újraélesztés világnapján bárki megtanulhatta ezeket az ország több mentőállomásán. Orosházán is várták az érdeklődőket, a helyi női kézilabdázók éltek a lehetőséggel és felfrissítették az ismereteiket.

Valószínűleg mindenki hallotta már az iskolában, tanfolyamon, illetve a jogosítvány megszerzéséhez is szükséges tudnunk, hogyan kell újraéleszteni, ám ez a tudás az évek alatt megkopik, ezért időről időre érdemes felfrissíteni. Az Országos Mentőszolgálat az újraélesztés nemzetközi világnapján, október 16-án – minden eddiginél több – 136 mentőállomásán tartott nyílt napot.

Ezzel a lehetőséggel élt az Orosházi Női Kézilabda Club felnőtt együttesének néhány tagja is. Elmondták, számukra is rendkívül hasznos az itt szerzett ismeretanyag, hiszen nem tudni mikor keverednek olyan szituációba, amikor ezeket alkalmazniuk kell.

Fotó: Rosta Tibor

– A jogosítvány megszerzésénél már megtanultuk hogyan kell újraéleszteni, de jó volt átismételni, a helyes mellkaskompresszió alkalmazását, illetve mi a teendő, ha valakinek leáll a szíve. Szerencsére még soha nem voltam ilyen helyzetben, és bízom benne nem is kell majd használnom ezeket az ismereteket – fogalmazott Herjeczki-Antal Jenifer csapatkapitány.

Kovács Tibor, az orosházi mentőállomás vezetőjének tapasztalata szerint az emberek általában tisztában vannak az újraélesztés alapjaival.
– Úgy vesszük észre, egyre többször van laikus újraélesztés. Sokakban megvan a bátorság, hogy elkezdjék a szakszerű segítség megérkezéséig. Ezzel természetesen a mi munkánkat is segítik, de ami még fontosabb, hogy életeket mentenek – hangsúlyozta az orosházi állomás vezetője.

A mezt mentős felsőre cserélte Nemes Nóra (Fotó: Rosta Tibor)

Minden segítség nélkül eltelt perccel tíz százalékkal csökken a bajbajutott életben maradásának esélye, három-öt percen belül pedig megindul az agykárosodás. Az azonnal megkezdett újraélesztés és korai defibrillálás megduplázhatja vagy megtriplázhatja a túlélési esélyt. A megyei mentőállomásokon ezért minden hónapban várják az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.