- hirdetés -

A Zeneóra Ifjúsági Koncertek alapvető célja, hogy az iskolásokat bevezesse a komolyzene világába. Az idei első koncerten mégis a jazz, az improvizáció volt a téma.

A Filharmónia Magyarország, megyénkben is több helyszínen szervezi az Zeneóra Ifjúsági Koncerteket. Az első alkalmon, szerda délelőtt két, egymást követő fellépéssel örvendeztette meg a diákokat, a méltán híres Oláh Dezső Trió. Az elsőn a református, a másodikon a Vörösmarty iskola tanulói kaphattak némi bepillantást a modern jazz és az improvizálás világába.

Az együttes vezetője, a zongoraművész-zeneszerző-jazz zongorista Oláh Dezső elmondta, hogy a mindennapok része az improvizatív kortárs zene.
– Rengeteg, nemzetközi hírnevet is elért magyar jazz zeneszerző és zenekar van. Azt gondolom, hogy nagyszerű ötlet volt a Filharmónia Magyarország részéről, hogy ebbe a bérlet sorozatba beépített jazz zenei előadásokat is. Ezzel a zenével jó rég óta számolni kell különös tekintettel arra, hogy a magyarok közül sokan magasan jegyzettek a nemzetközi jazz-piacon – mondja a zenekarvezető.

A virtuóz zongora muzsika fontos eleme a trió zenéjének (Fotó: Rosta Tibor)

A mostani közönség nem a megszokott korosztálya a jazz koncerteknek, mégis nagyszerűen együttműködtek a zenekarral és élvezték azt, amit játszva megtanulhattak a három világhírű zeneművésztől.
– A zenélés és a zeneszerzés mellett pedagógiával, tanítással is foglalkozom. Úgy érzem, hogy ezekkel az interaktív játékokkal, amit megpróbáltunk a barátaimmal, zenész társaimmal bele illeszteni, a gyerekek nagyon jól veszik a lapot. Egy kis humor, egy kis interakció és magas színvonalú muzsika. Mivel szeretettel csináljuk és szeretnénk átadni a gyerekeknek a zenélés örömét és hogy közelebb tudjanak kerülni az improvizációhoz, ők is élvezik. Talán meg tudjuk tenni az első lépéseket a következő generációs jazz-rajongó közönség felnevelése felé is – teszi hozzá mosolyogva.

Az 1986-ban született Oláh Dezső jazz-zeneszerző és zongoraművész Magyarország egyik legtehetségesebb és legígéretesebb fiatal zenésze. A Junior Prima díjas jazz-zongoraművész zenei pályafutását számtalan szakmai díj és a lehető legváltozatosabb zenei együttműködések szegélyezik. 2016 végén jelent meg Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances címmel Bartók 1915-ös zongorára írt művének Oláh Dezső által klasszikus jazz zongoratrióra átdolgozott adaptációja, melyet tavaly márciusban nagy sikerrel mutattak be. A lemez magyar piacra nyomtatott példányai jószerével már elfogytak, de nagy számban vásárolják a világ másik végé, Japánban is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.