- hirdetés -

Az Orosházi Képzőművészeti Csoport kiállításának adott otthont a Városi Képtár, október negyedikén. A tárlaton nemcsak különleges festményeket, hanem papírvirágokat, quilling technikával készült és gyöngyfűzött tárgyakat is láthattak az érdeklődők.

Megteltek a székek október negyedikén a Városi Képtárban, ahol nyolc alkotó: Baráthné Hopka Ágnes, Birkásné Bodrogi Alice, Dérné Edit, Feketéné Nyerges Krisztina, Felföldiné Tóth Erika, Horváth Csilla, Kruzslicz Zsolt, és Tompa Margit műveiből nyílt kiállítás.

A kiállítás témája a természet. A tájak mellett a csendélet is helyet kapott a vásznakon, azonban nemcsak festményeket, hanem különböző technikával készült tárgyakat is megtekinthettek az érdeklődők. A quilling technikán és gyöngy fűzésen kívül papírvirágokat is bemutattak a tárlaton.

A festmények mellett varázslatos papírvirágok is helyet kaptak a tárlaton (Fotó: Rosta Tibor)

A teremtett világban ismerhető fel az Isten is, csak észre kell venni a természet szépségében – mondta megnyitójában Mezei-Fehér Judit, rajztanár. Kiemelte, a „Hit-Haza-Hűség” szimbólumok is fellelhetőek az alkotásokban.

Megtudtuk: a kiállítók valamennyien az egy éve elhunyt Pribék Endre rajztanár tanítványai voltak. Mindig ő nyitotta meg kiállításukat, ő volt a csoport művészeti vezetője.

Az alkotók elmondása alapján, Pribék tanár úr mindig emlékeztette tanítványait, hogy ne feledjék el a három H betű jelentését: „Hit-Haza-Hűség”.
– Nemcsak tanár volt, hanem emberségre is nevelte a rábízottakat. Vallotta, hogy az ember egyszeri megismételhetetlen, személyes valóság és ezt a maga nemében egyedi értéket segíteni kell tehetsége kibontakozásában. Emlékét szeretettel őrizzük. Tanítványai nem felejtik el tanításait, kedves közvetlen személyiségét, mert a lelkükben él tovább – mondta Mezei-Fehér Judit.

Az alkotások zömét a természet ihlette (Fotó: Rosta Tibor)

A megnyitón levetítették az Orosháza szórakozott professzora című, Pribék Endréről szóló filmet, elhangzott a Most múlik pontosan című dal, valamint Dsida Jenő: Én hívlak élni című verse.

A Nagy Gyula Területi Múzeum által szervezett kiállítás október 22-ig tekinthető meg a Városi Képtárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.