- hirdetés -

Csaknem ötven éves munkája elismeréseként kapott kitüntetést Cserenyecz Lajos. Az Orosenergo Energia, Ipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója szeptemberben a Prima-díjátadón vehette át a Kiváló Vállalkozó címet.

Cserenyecz Lajos 1952 novemberében született Endrődön.
– Az ’50-es években elég nehézkes volt a megélhetés, édesapám dolgozott, édesanyám háztartásbeliként tevékenykedett, nővérem akkoriban betegeskedett. Ezáltal hamar rá kellett döbbennem, hogy be kell segítenem a család megélhetése érdekében – emlékezett vissza Lajos.

A nyári szüneteket már kisiskolás korától a földeken, munkával töltötte. Eleinte kisebb feladatokat bíztak rá, mint a vízátemelő gép felügyelete. Később, a hetedik osztály elvégzése után már a cséplőgépnél volt háromnegyed részes. Középiskolai szünetekben otthoni tsz-nél gabona kombájnon dolgozott.

1967-ben Orosházára, a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskolába került, hogy kitanulja a géplakatos szakmát, gyakorlatra az öblösüveggyárba jártak társaival. Iskolás évei alatt szeretett bele a súlylökésbe, a diszkoszvetésbe, valamint későbbi feleségébe Mazula Annába. Sport terén kiemelkedő eredményeket ért el, 1969-től országos utánpótlás válogatott súlylökő és diszkoszvető volt. 73-ban sérülés miatt felhagyott a versenyzéssel, azonban később a munkahelyi sporteseményekből aktívan és eredményesen vette ki a részét.

(Fotó: Rosta Tibor)

– Miután elvégeztem az iskolát, Orosházán kezdtem munkát keresni. Végül egyik ismerősöm révén kerültem az öblösüveggyárba – szakmámnak köszönhetően – kiemelt bérezéssel. Ez akkoriban 9 forint 30 fillért jelentett – mondta mosolyogva Lajos.

1971. szeptember elseje óta tevékenykedik az üveggyárban. Kezdetben fizikai, alkalmazotti, majd vezetői beosztásban dolgozott. Munka mellett több szakmai végzettséget szerzett a lakatos szakma mellé, többek között hegesztő, műszaki rajzoló, gépkarbantartó-javító technikus tanfolyamokat is elvégzett.

Mindeközben 1996-ban hat befektető tulajdonossal megalakították az OROSENERGO Energia, Ipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot. 1999-ben az üveggyárban megszüntették a műszaki osztályt, melynek én is tagja voltam. Így nem maradt más mint, hogy a vállalkozásba fektessük az időt és energiát remélve, hogy meghozza gyümölcsét – fogalmazott Cserenyecz Lajos.

Akkoriban azonban a vállalkozás is válaszút elé érkezett: feloszlatja magát, vagy tovább él régi és új tagokkal. Végül Cserenyecz Lajos, valamint társa megvásárolta az üzletrészt és tovább tevékenykedett.
– Társaságunk nagyrészt az orosházi üveggyár energiaellátó gépeinek karbantartására, javítására szakosodott. Az üveggyár gépein kívül a környező vállalatok eseti megbízása alapján többek között javítottunk dugattyús, csavar, centrifugál kompresszorokat, de acélszerkezetek gyártását, beépítését is vállaltuk – sorolta.

Pályázat útján 2004-ben energiaszolgáltatással bővült a vállalkozásuk. Azóta az orosházi öblösüveggyár tulajdonát képező igen nagy értékű energia termelő gépek üzemeltetését, ezáltal az energiaszolgáltatását is végzik, az elektromos energia kivételével.

– 2010-ben az addigi tulajdonostársam nyugdíjba vonult, üzletrészét pedig két fiam, Zoltán és Péter vásárolta meg. Bízom benne, a vállalkozást hamarosan teljes egészében átveszik gyermekeim, hiszen a közeljövőben szeretnék nyugdíjba vonulni családomra és kedvteléseimre, a horgászatra és vadászatra időt szánni – ecsetelte az ügyvezető.

Szeptember 27-én, a Prima-díjátadón hét vállalkozó mellett, Cserenyecz Lajos is átvehette a Kiváló Vállalkozó címet, melyet Gyulán a Vigadóban adtak át ünnepélyes keretek között.
– Nagyon jól esett, nem számítottam rá. Megható és felemelő érzés volt – zárta meghatottan az interjút Cserenyecz Lajos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.