- hirdetés -

Éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait július elsejétől az Online Számla rendszer. A vállalkozóknak három hét áll a rendelkezésükre a számlázó programok fejlesztésére vagy egy adatszolgáltatásra felkészített számlázó program beszerzésére.

Július elsejétől minden olyan számláról, amelynek áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az adatküldés legegyszerűbben számlázó program segítségével oldhatjuk meg, amely alkalmas az adatok automatikus továbbítására az Online Számla rendszerbe – derült ki a NAV szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül, ha pedig eléri az 500 ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell elvégezni az adatszolgáltatást manuális feltöltéssel. Az eddig számlatömböt használó vállalkozásoknak is érdemes megfontolni az áttérést a jóval kevesebb adminisztrációval járó számlázó programokra.

A NAV ingyenes, egyszerű, gyors és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázó programmal, a hamarosan elérhető Online Számlázóval segíti a vállalkozásokat. A számlaadatok beküldésének feltétele a regisztráció, amelyre a cégek képviselőinek június közepétől nyílik lehetőségük.

A felkészüléshez szükséges információkról a NAV ügyfélkapus tárhelyre érkező elektronikus levélben tájékoztatja a vállalkozások törvényes képviselőit. A regisztrációhoz és esetleges további információk eléréséhez célszerű ellenőrizni a tárhelyhez való hozzáférést, illetve annak, aki ilyennel nem rendelkezik, érdemes mielőbb ügyfélkaput nyitnia.

A megfelelő adatszolgáltatás részleteiről minden információ fellelhető a NAV Online Számla aloldalán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.