- hirdetés -

Jazzkedvelő érdeklődők érkeztek október 1-én a Petőfi Művelődési Központ Bubik-termébe. Az 1975 óta ünnepelt Zene Világnapja alkalmából Gájer Bálint és Szőke Nikoletta adott koncertet a vendégeknek.

Yehudi Menuhin kezdeményezésére még 1975-ben nyilvánította október 1-ét a Zene Világnapjává az UNESCO. A Petőfi Művelődési Központ az elmúlt években is igyekezett egy színvonalas koncerttel emlékezetessé tenni a jeles napot, idén a jazz műfajára esett a szervezők választása. A The Jazzy Side on the Street produkcióval ezúttal Gájer Bálint és Szőke Nikoletta szórakoztatta a közönséget az intézmény Bubik-termében.

Szőke Nikoletta 18 éves korában ismerkedett meg a műfajjal és mint mondta, ha a jazz egyszer megfertőz valakit, utána már nem ereszti el.
– Mondhatni nem én találtam rá a jazzre, hanem a jazz talált rám. Ez egy olyan műfaj, amit élőben meg kell tapasztalni. Sokan gondolják, hogy zeneértőnek kell lenni ahhoz, hogy a jazzt kedvelni tudják, de én azt mondom ennek a műfajnak a varázsát nem érteni, hanem élvezni kell – tette hozzá.

Saját szerzeményekkel és örökzöld slágerekkel is készült Szőke Nikoletta és Gájer Bálint (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A két előadó nemrég állt össze, korábban a The Jazz Side Story nevű koncertjeikkel járták az országot, ami sikeres ötletnek bizonyult. Mégis egy kisebb debütálásként jellemezték orosházi fellépésüket, hiszen míg korábban Leonard Bernstein dalai voltak meghatározók fellépéseiken, azóta a swing, a latinos vonal is egyre nagyobb szerepet tölt be a koncerteken.

– Igyekszünk megújulni, igazodni a közönséghez, olyan dalokat előadva, amit a legtöbben ismerhetnek. Vannak saját szerzeményeink, valamint olyan örökzöldekkel is készültünk, mint a Sway vagy a Just a gigolo – mesélte Gájer Bálint.

Sokan jöttek el a koncertre a Zene Világnapja alkalmából (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A TV2 csatorna korábbi tehetségkutatójából, a The Voice-ból is ismert énekes életében már régóta meghatározó szerepet tölt be a műfaj, mint mondta, a jazz szórakoztató zenei oldalát képviseli, egy kis popzenével megspékelve.

– A Voice-ban például újdonságnak számított, amikor a Maroon 5 Moves like Jagger című dalát adtam elő swingesen. Utána Bernstein volt a meghatározó az előadásainkon, ezúttal pedig a West Side Story legismertebb dalait hoztuk el. Érdemes megismerkedni a jazzel, hiszen az összes popzenei műfaj innen indult – mondta.

A koncert végül nagy sikert aratott, a nézők tapssal és elismeréssel jutalmazták az előadókat, mind a közösen, mind az egyénileg énekelt produkcióik után.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.