- hirdetés -

A megye oktatási intézményei és vállalatai mutatkoztak be Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal szervezte Pályaválasztási Vásáron. Az október 1-jén és 2-án megvalósuló rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson a bizonytalan fiataloknak megtalálni a számukra megfelelő szakirányt.

A kamaszok életük első nehéz döntését, a pályaválasztást hivatott megkönnyíteni a megyeszékhelyen életre hívott, immár huszadik alkalommal megvalósuló rendezvény. Több mint száz kiállítóval és több mint háromezer látogatóval vette kezdetét az idei Pályaválasztási Vásár október 1-jén a Csaba Parkban. A kiállítók között több orosházi intézmény és vállalat is képviseltette magát. Jelen volt többek között a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, a Kodolányi János Egyetem, és a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma is.

Az utóbbi intézmény standjánál több foglalkozás is bemutatkozott. Lantos Nikolett, a Kossuth mezgé tanulója különféle frizurákat készített az érdeklődőknek.
– Ez egy gyerekkori szenvedély, mindig is szerettem másoknak elkészíteni a frizuráját. Akkor még hobbiból, ma már hivatásból. Mindenképp ezen az irányon szeretnék elhelyezkedni, de jobban szeretném belevetni magam a szépészet szakmába. Álmom, hogy saját szalont nyissak – nyilatkozta a fodrásztanonc hozzátéve, jó érzés, hogy ő is képviselheti az intézményt.

A vállalatok között jelen volt a Doherty Hungary Kft. és a Linamar Hungary Zrt. is. Fórián Ildikó, a Linamar Hungary Zrt. toborzási specialistája elmondta, a vállalat középfokú duális képzése kapcsán több területet is prezentálnak a diákoknak.
– A középfokú duális képzésünket népszerűsítjük, melyre gyakorlati képzőhelyet biztosítunk. A szakmai sátorban a gépi forgácsolással, hegesztéssel és a robotikával is megismerkedhetnek, valamint ki is próbálhatják az érdeklődő pályaválasztás előtt álló diákok. Elmondhatjuk, hogy jelenleg a gépi forgácsolás és a robotika a szakirányok a legnépszerűbbek a kínálatunkban – nyialatkozta Fórián Ildikó.

A Pályaválasztási Vásárt dr. Takács Árpád kormánymegbízott nyitotta meg. Beszédében kiemelte, az október 1-jén megnyitott rendezvény több, mint aminek látszik. Szól a döntésről, a lehetőségekről és az álmokról is.
– Az álmok adják a cselekvőképességet. De ahhoz, hogy az álmok teljesüljenek, ahhoz tenni kell. A lehetőséget azok kapják meg, akik türelmesen, kitartóan dolgoznak a mindennapokban, mernek kockáztatni, újítani, változtatni és mernek élni. A lehetőség nem más, mint esély. Esély a döntésre és esély az érvényesülésre. A döntés azonban felelősséggel jár – mondta beszédében, majd hangsúlyozta, Békés megye az otthont jelenti.
– Ahhoz, hogy tovább fejlődjünk ebben a megyében, új tartalommal kell megtölteni. Újra kell teremtenünk Békés megyét, mint szűkebb hazát, újra kell pozicionálnunk, mint terméket és újra kell teremtenünk, mint álmot, lehetőséget és döntést. Mindenünk meg van ehhez. Van földünk, amit megművelhetünk, van iparunk, amely folyamatosan fejlődik és nőnek a beruházások. De legfőképpen van tehetségünk, van tudásunk, szorgalmunk és akaratunk – mondta Takács Árpád.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a gazdaságban napjainkban jelentős szakemberhiány mutatkozik, az iparkamara pedig igyekszik segíteni a fiataloknak megtalálni az útjukat, hogy ez szakemberhiány mérséklődjön.
– Év közben is folyamatosan igyekszünk kommunikálni a fiatalokkal és szüleikkel, ezért nagyon sok olyan üzemlátogatást szervezünk, hogy a szakmák és munkahelyek megismerhetők legyenek. Tavaly volt a legtöbb, ezzel kapcsolatos esemény, a kamarák mintegy 5400 ilyen eseményt szerveztek, melyeken 97000 érdeklődő jelent meg – nyilatkozta dr. Orosz Tivadar.

– Az országban 70,2 százalék az aktív dolgozók aránya, és országosan 3,4 százalék a munkanélküliségi ráta – ezt már Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár mondta beszédében. Kiemelte, Békés megyében szintén 70 százalék közeli az aktív dolgozók aránya, míg a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos.
– Ezek a mutatói számok kedvezőbbek az Európai Uniós átlagnál, csak a cseh és német barátaink előznek meg minket. Alapvetően azt kell mondanom, hogy a kiinduló helyzet rendben van. Annak érdekében, hogy ezen az úton tudjunk haladni, nagyon is sok dolgunk van. Az egyik legfontosabb, hogy kiemelt figyelmet kell fordítanunk a képzésre. Tudatosítani kell a gyermekekben, hogy tanulni érdemes, hiszen minél magasabb a képzettsége egy fiatalnak, annál nagyobb az elhelyezkedési esélye – mondta az államtitkár.

A kétnapos esemény együtt fut a Garabonciás Napokkal, az ország legnagyobb fiataloknak szóló rendezvénysorozatával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.