- hirdetés -

90 év telt el azóta, hogy 1929 szeptemberében 121 lelkes tanulóval és két tanteremmel megkezdődött a Rákóczitelepi Általános Iskola története. A jeles évfordulót szeptember 27-én ünnepelték meg, a Rákóczitelepi Evangélikus Templomban előadások és műsorok várták az egykori és jelenlegi tanulókat.

A 90-es szám határozta meg szeptember 27-én a Rákóczitelepi Általános Iskola diákjainak és tanárainak napját. Ekkor ünnepelték ugyanis az intézmény fennállásának évfordulóját, melyhez az egész tanévet felölelő programsorozatot szerveztek. A nagy napon egy 50 éves találkozóját ünneplő egykori osztály tagjai is ellátogattak az iskolába, a gyerekek riportot is készíthettek velük, betekintést nyerve az akkori oktatásba.

– Már délelőtt, bent az iskolában megkezdődtek az ünnepi programok, például 90 perces felolvasást is tartottunk. A napot azonban a templomba szervezett ünnepség keretében szeretnénk megkoronázni, hiszen a Rákóczitelepi Evangélikus Templom mindig is nagy szerepet játszott az itt lakók életében – mesélte Kissné Tarján Katalin, a tagintézmény vezető igazgatója.

A kilátást is megcsodálhatták a templomtoronyból (Fotó: Pirer Kata)

A délutáni órákban toronylátogatásra is lehetőségük nyílt a templomba látogatóknak, majd az ünnepségen egy iskolatörténeti előadást hallgattak meg dr. Héjja Juliannától, a Békés Megyei Levéltár fő levéltárosától. A délelőtt folyamán szintén érdekes dolgokat tudhattak meg az intézményről az egykori és jelenlegi tanulók.

– Orosházának 1929-ben ez az intézmény volt az egyetlen újonnan épülő iskolája. Azóta rengeteg minden történt, én például a mai alkalommal egy kis előadással készültem a gyerekeknek arról, hogy milyen volt a világháború előtti időszakban az iskola és hogy a rákóczitelepi gyerekek milyen körülmények között tanultak – nyilatkozta Puskás Tiborné, az iskola egykori pedagógusa.

Hangszeres produkciók is színesítették az ünnepi műsort (Fotó: Pirer Kata)

A diákok az ünnepi műsor folyamán is kitettek magukért, többen verses és hangszeres produkciókkal készültek, melyet tapssal és elismeréssel jutalmazott közönségük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.