- hirdetés -

Magyarországon, de még Európában is egyedülálló sportesemény helyszíne volt szombaton az Eötvös-csarnok. A száz ellenfeles kihívás teljesítésére nagy, nemzetközi karatés mezőny vállalkozott.

A kihívás ötletgazdája, shihan Zsiga Zsolt, az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK) elnöke követ hajított a hazai és külhoni kyokushin élet darázsfészkébe. Már amikor elkezdtek étkezni a nevezések, lehetett tudni, hogy óriási rendezvény lesz, nagyon rangos mezőnnyel. Nem is csalatkoztunk.

Vállalta a kihívást sok külhoni kiválóság mellett, az angolok ötszörös Európa,- és világbajnoka, Darren Stringer, a holland Európa-bajnok Wesley Jansen, a francia világbajnok Mohamed Elkholfi. Mellettük a magyar karate legjobbjai – világszervezeti hovatartozás nélkül. Hogy csak néhány nevet említsünk, Mező Lili hatszoros Európa-bajnok, Máj Miklós kétszeres junior világbajnok és még sokan, köztük az orosháziak kiválóságai, Zsiga Bence KATA kétszeres Európa-bajnok, világbajnok és a testvére, sensei Zsiga Zsolt, IBK profi világbajnok.

Az egyedülálló sporteseményre külsőségeiben sem lehetett panasz (Fotó: Pirer Katalin)

Hivatalosan négy, de igazából három korcsoportban zajlottak a dojo-fight szabályrendszer szerinti egyperces küzdelmek. A 14 év alattiakat két csoportra osztották a szervezők, a harmadik, legnagyobb csoportot a felnőtt fighterek alkották. Voltak akik húsz, harminc, ötven küzdelmet vállaltak, de sokan jöttek a dicsőséget jelentő százért.

Az ünnepélyes megnyitón Dávid Zoltán polgármester és dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, valamint a szervező Zsiga Zsolt köszöntötte a versenyzőket, és a csarnok nézőterét megtöltő közönséget. A szakszövetségi elnök elmondta: – Rendkívül jelentős ez a kihívás, amit Zsiga mester elindított. Külön öröm számomra, hogy a sok ágra szakadt karate szinte minden világszövetségének képviselői egy emberként itt állnak, készen a feladatra.

Itt még mindenki talpon. 234-en vágtak neki a kihívásnak (Fotó: CsJ)

Sokkal felkészültebb volt a mezőny, mint azt előzetesen várták a szervezők. A gyerekek közül is többen teljesítették a negyven küzdelmet (többre nem is volt lehetőségük). Ahogy haladtunk előre az időben és a küzdelmek számában, úgy sűrűsödtek az izgalmak. Ötven, hetven küzdelem után még mindig sokan voltak talpon, pedig a mesterekből álló bírói testület árgus szemekkel figyelt és a túlságosan elfáradt, szinten alul teljesítő harcosokat könyörtelenül leültette.

A végig lelkes közönség folyamatos biztatása közepette hatvankét karatékának sikerült a száz küzdelmet végig csinálni, köztük a hazai versenyzőknek, akiknek a legnagyobb tábor szurkolt. Sensei Zsiga Zsolt a majd háromórás folyamatos küzdés után fáradtan, de boldogan nyilatkozott: – Nagyon elfáradtam, de örülök, hogy sikerült. Közben sok holtponton kellett túltenni magam. Azt gondolom, hogy a következő versenyekre való felkészülések sorában ez egy nagy és jó állomás volt.

Az ötletgazda, szervező Zsiga Zsolt a kihívás végén már nem is mondatokban, szinte csak szavakban értékelt: – Nagyon jó volt. Szuper volt. Boldog vagyok, hogy így sikerült – mondta az orosházi mester.

Az biztos, hogy ezzel a nappal Orosháza és egyben a magyar kyokushin sporttörténelmet írt. Reméljük, folytatása következik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.