- hirdetés -

Békés és Arad megyei iskolákban alakítanak ki magaságyásos veteményeskerteket egy projekt keretében, amely a hagyományos kertészkedés népszerűsítését tűzte ki célul a helyi közösségek, főként általános iskolás gyerekek körében.

Tavaly novemberben, az aradi Excelsior Egyesülettel közösen nyújtott be pályázatot az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 felhívására a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány. A projekt sikeresnek bizonyult, a támogatásnak köszönhetően több iskolában is magaságyásos veteményeskerteket alakíthattak ki.

Tíz palántanevelő ládát helyeznek ki az Alapítvány és romániai partnerének önkéntesei, melyekbe hagyományos, veteményeskerti növényeket ültetnek. A projekt része még egy nagyobb gyakorlókert kialakítása és fenntartása, ahová a gyulai és környékbeli 4-8. osztályos tanulókat. A kiskertek műveléséhez már korábban beszerezték a szükséges kerti eszközöket, szerszámokat és fóliasátrakat.

Az alapítvány emellett vetőmaggyűjtő tanulmányi kirándulásokat is szervez szeptemberben. A kirándulások során a gyerekek felkeresik a települések gazdálkodóit, őstermelőit és vetőmagokat, terméseket gyűjtenek, melyet tavasszal iskolájukban vagy akár az otthoni kertjeikben is elvethetnek, de saját célra palántát is nevelhetnek.

A Gyulán, Békéscsabán, Battonyán, Kétegyházán és Mezőhegyesen is megvalósuló program november közepén egy vetőmagbörzével zárul, ahova 250 általános iskolást várnak a gyűjtött magok és tapasztalataik megosztása céljából.

A projektről bővebb információt a http://www.rendernet.hu/evergreen oldalon olvashatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.