- hirdetés -

Általában a nyár elmúltával, a betakarítás idejének beköszöntével szokott csökkenni a gyümölcsök, zöldségek ára. Szétnéztünk a piacon, most is így van-e.

Ha egy szóval akarnánk elintézni a kérdést, akkor a válasz nem, de lássuk részletesebben. Tegnap volt Lőrinc napja, a dinnyeszezon utolsó perceit éljük. (A népi mondás szerint Lőrinc belepisil a dinnyébe, ott van vége a szezonnak.) A piros bélű nyári finomságot még lehet kapni 110-120 forintos áron, de aki még szeretne dinnyézni, az jó ha igyekszik. Sajnos több termelőtől is azt hallottuk, hogy savanyítani való dinnyét sem hoznak idén a piacra. Az augusztusi hőségben lesültek, vagy ki sem hajtottak azok a hajtások, melyekről a disznótoros vacsorák finom savanyúságának valót szednék.

Szőlőből már bőséges a választék (Fotó: Rosta Tibor)

A mostanság érő gyümölcsök mindegyike megtalálható a piacon. Egyre több a szőlő, fajtától függően 350-450 forint közt, (láttunk 690-ért is), de még mindig nagy a választék őszibarackból és nektarinból is. A barackot 250-től 390-ig kínálják, a nektarint 450 forinttól 590-ig láttuk. Szezonális gyümölcs a szilva, ebből is sok helyen látni, 200-350 forintos kilónkénti áron. Persze ez is nagyban függ a fajtától is.

Nem is igen lesz olcsóbb

Makacsul tartják az árukat a zöldségek. Paprika 390-400 Ft, de a paradicsom sem lett sokkal olcsóbb, mint néhány hete. A megkérdezett termelők elmondták, hogy nem is igen lehet nagy áresésre számítani. Nagyon nehéz munkaerőt találni a kézimunkát igénylő folyamatokra, ha mégis, akkor nagyon drágán. Savanyítani való uborkát 390 forintért kínálnak. Hagyma 290-300, a fokhagyma 1000-1200 forintba kerül, a krumplit 200 Ft körüli áron vásárolhatjuk meg. A petrezselyem gyökér ára most már lement 1000 alá, 790-850-ért már tudunk mit tenni a húslevesbe.

Disznóság

Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a piacon a házi húskészítményeket árusítók standjai. Öt helyen is vehetünk kolbászt szalámit abált szalonnát, pörcöt, hurkát, miegymást. A készítők jobbára orosháziak, de rendszeresen jönnek árusok a környékről is. Mint mondják, kapósak a termékeik és ennek két fő oka van. Egyrészt az itt vásárolt disznóságok hagyományos eljárással és nagy odafigyeléssel készülnek, és az sem mellékes, hogy a hentesüzletek árainál 10-15 százalékkal olcsóbban kínálják őket.

Nem csak a kolbász, a tepertő is kelendő (Fotó: Rosta Tibor)

A piac persze nem csak a zöldségről, gyümölcsről, húsfélékről szól. Megtalálható itt sok minden ezeken kívül is. Üdítő színfoltok a palánta árusok standjai, ahol a tuja csemetétől kezdve a frissen használható fűszernövényekig ( kakukkfű, oregánó, menta, lestyán, borsikafű, tárkony, stb.) sok minden kapható. Minden gusztusosan, cserépben.

A piac forgalmán nem látszik, hogy elmúlt a nyár, a szabadságok időszaka, elkezdődött az iskola. A kellemes kora őszi időben most is sokan nézelődtek, vásároltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.