- hirdetés -

Hagyomány, érték, közösség – sajtótájékoztató keretében mutatta a Városmarketing díjas Megyenap szervezőit a Békés Megyei Önkormányzat.

Zalai Mihály, az önkormányzat közgyűlésének elnöke kiemelte, a rendezvény célja, hogy a megye értékeit mutassák be az itt élőknek és mutassák fel az országnak.
– Évről évre óriási az érdeklődés, már nem csak Békéscsaba főterét tölti be a rendezvény, az Andrássy út elején, a Jókai Színházon is túlnyúlnak a faházak, sátrak – mondta.

A program az előző Megyenapokéhoz hasonlóan épül fel, a zenés felvonulásban többek közt a Belencéres Táncegyüttes, a Tótkomlósi Fúvószenekar, hagyományőrzők és bábszínházi bohócok is részt vesznek. A megyenap hivatalos megnyitója 9:30-kor lesz a megyeszékhelyi Szent István téren, ezt követően egész nap követik majd egymást a fellépők.

A sajtótájékoztató mellett a helyszíneket is ismertették (Fotó: Zentai Péter)

A sajtótájékoztatón elmondták, a megyenap színpadi programját az értékek felmutatása és továbbadása, valamint a közösség építésének jegyében állították össze. Délelőtt emellett a megye kulturális sokszínűségét is megtapasztalhatják, ekkor mutatkoznak be a német, a román, a roma, a szerb és a szlovák nemzetiségek képviselői. A megyében élő 5 nemzetiség mintegy 150 fővel képviselteti magát.

Délután várhatóan a népzene uralja majd a teret, bábjátékok, táncház és koncert váltják egymást, emellett megszervezik Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát, emellett a gyermek-, a hagyományőrző-, valamint a különböző mesterségeket bemutató programok is színesítik a rendezvényt.

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája a megyei értéktárban szereplő tételek bemutatását koordinálja. Kiderült, évről évre bővül, fejlődik, és új elemekkel gazdagodik az értéktár. Épp ezért Battonyától Vésztőig összesen 31 települési értéktár fog a rendezvényen bemutatkozni, valamint továbbra is kiemelt cél a megyei értéktárban szereplő tételek bemutatása. Ez 52 értéket jelent.

Már nem csak Békéscsaba főterét tölti be a rendezvény (Fotó: Zentai Péter)

A tavalyi meglepetés idén sem maradhat el. A résztvevők a bábelőadások után fogyaszthatják el az idei Megyenap akácmézes-málnás-máktortát. Zalai Mihály hozzátette, példátlan összefogást tapasztalnak, sokan állnak a megyenap mellé.
– Szolgáltatással, munkával, jó tanácsokkal és pénzzel támogattak minket azért, hogy a Megyenap minél sikeresebb legyen és minél több vendég érezze jól magát szeptember első szombatján, a Békés megyei összetartozás ünnepén – zárta le a sajtótájékoztatót Zalai Mihály.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.