- hirdetés -

Átlagosnak mondható a nyilvántartott álláskeresők júliusi létszámforgalmának nagyságrendje a piacon. Az orosházi járásban összesen 1127 nyilvántartott álláskeresőt regisztráltak, a tavalyi értékekhez képest alig változó, 5%-os arányuk a harmadik legalacsonyabbnak számít Békés megyében.

A Békés megyében nyilvántartott álláskeresők regiszter adatbázisában júliusban 3,7 ezer fő fordult meg. Közülük 1906-an belépőként, 1745-en kilépőként szerepeltek, a belépők közül 238 fő először regisztráltatta magát, míg 166-an pályakezdőként kerültek be a nyilvántartásba. Az előző havinál többen léptek be a regiszterbe és kevesebben léptek ki onnan, a nyilvántartott álláskeresők záró napi létszáma az előző hónaphoz képest 161 fővel emelkedett.

Július zárónapján Békés megyében 11 297 fő szerepelt a nyilvántartott álláskeresők regiszter adatbázisában. A létszám mintegy 1,4%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest és 0,4 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának értékét.

A nyilvántartott álláskeresők területi eloszlásának tekintetében júliusban a békéscsabai és a mezőkovácsházi járásban tartották nyilván a legtöbb álláskeresőt, míg a megyei létszám legkisebb hányada a szarvasi és Gyomaendrődi járásban volt nyilvántartva. Orosházán 1127 nyilvántartott álláskeresőt regisztráltak az adatok szerint.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív, népességhez viszonyított arányának júliusi értéke Békés megyében 7,3%, ami az előző havi értékhez képest 0,1%-kal magasabb. Az álláskeresők aránya a gyulai (4,8%) és a szarvasi (4,9%) mellett Orosházán (5%) volt a legalacsonyabb. A legmagasabb szint a sarkadi és mezőkovácsházi körzetet jellemezte.

Ha a nemek szerinti összetételt nézzük, akkor júliusban minimális női többlet volt jellemző a nyilvántartott álláskeresők közt. Megyei átlagban az álláskeresők 49,3%-a férfi, 50,7%-a nő. AZ álláskeresők korszerkezetében az idősebb korosztály jelenlétében mutatkozott növekedés, az 50 év felettiek álláskeresőkön belüli aránya 2,3 százalékponttal volt magasabb.

A járási hivatalok foglalkoztatási osztályain júliusban 2566 új munkaerőigényt rögzítettek, az előző hónapból még rendelkezésre álló ajánlatokkal együtt összesen 4304 álláshelyre vonatkozó kereslet jelent meg. Ezek közül 2201 pozícióra találták meg az adott hónapban a munkavállalókat, a hónap végén így még 2103 álláshelyre várták a jelentkezőket.

Az állások közt a közigazgatási ágazatban megjelenő munkaerőigények jelenléte a legmeghatározóbb. Ezen kívül a feldolgozóipar, a kereskedelem, a gépjárműjavítás, az építőipar és a humán-egészségügy jelent meg nagyobb létszámigénnyel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.