- hirdetés -

Idén szépen terem a szilva, melyből finom édességek és levesek kerülhetnek az asztalra. Megkértük Mészáros Tündét ajánljon nekünk szakácskönyvéből két egyszerű, de nagyszerű receptet.

Tünde a szakácskönyvéből egy szilvás pitét, valamint egy különleges szilvalevest ajánlott.
– A szilvás pitét rendszerint meggyel készítem, de minden gyümölccsel elkészítettük már, a család nagy kedvence. Amolyan legényfogó sütemény – mondta Mészáros Tünde, aki a receptet egy régi kedves ismerősétől tanulta.

(Fotó: femina.hu)

Szilvás pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg Ráma margarin
  • 40 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • 6 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 40 dkg liszt

Elkészítés:

Ezeket az összetevőket kikeverjük, majd hozzáadunk 30-40 dkg szilvát.
Mindezek után a négy tojás fehérjét habbá verjük, majd egy csomag sütőporral, 40 dkg liszttel az egészet összekeverjük és tetszés szerint beleszórjuk a szilvát. Kimargarinozott, lisztezett tepsiben kisütjük, 180 fokos sütőben. A kimagozott szilvát felszeleteljük tetszőleges formára, majd megszórjuk őrölt fahéjjal és vaníliás cukorral.

Abban az esetben, ha a gyümölcsöt beleforgatjuk zsemlemorzsába, akkor nem süpped a tepsi aljára az összes gyümölcs. A sütemény akkor készült el, mikor már a tepsi oldalánál kezd elválni a megsült tészta, vagy ha a közepébe szúrunk egy fogpiszkálót és arra már nem ragad rá a massza.

(Fotó: katarzis.cafeblog.hu)

Szilvaleves almával, citromos-vaníliás túrógaluskával

A szilvaleves elkészítése:

  • 3 savanyú nyári alma
  • fél kg szilva
  • 1 vaníliás cukor
  • 6-7 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet citrom reszelt héja, fél kanál citromlé
  • 1 kis dobozos főzőtejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • Néhány szem szegfűszeg
  • 1-2 evőkanál fekete-áfonyadzsem

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, citromleves vízbe dobjuk nehogy megbarnuljon. A szilvát kimagozzuk, feldaraboljuk, az almához adjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy a gyümölcsöket ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket, a fekete-áfonyadzsemet és feltesszük főni. Ha már megfőtt, – ez látszik az alma és a szilva állagán, – akkor tesszük rá a habarást a lisztes tejszínből. Néhány perc alatt összeforraljuk és már kész is. Behűtve tálaljuk.

Citromos-vaníliás túrógaluska elkészítése

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 5 dkg (5 evőkanál) búzadara
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 1 fél citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál kristálycukor

A túrót áttörjük egy villával, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a cukrot, a sót, valamint a két tojás sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a túrós masszába. A túrót legalább három órára hűtőszekrénybe tesszük. Forralunk vizet, beleteszünk egy evőkanál cukrot és egy kiskanál sót. Amikor forr a víz, galuskákat szaggatunk a túróból két evőkanál segítségével és kifőzzük a galuskákat.

A kész galuskákat a hideg szilvaleveshez tálaljuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.