- hirdetés -

Elhullott vadkacsa és haltetemeket találtak az orosházi Béke Homokbánya tóban. Egyelőre nem tudni a szárnyasok elhullásának okát, de az eddigi vizsgálatok szerint nincs összefüggésben a víz minőségével. A tó továbbra is alkalmas horgászatra.

A Béke Homokbánya tóban elhullott hal és vadkacsa tetemekről kerültek fel képek a helyi Facebook-csoportokba. Az elhullott haltetemekről készült képek egy része még tavasszal, néhány az elmúlt héten készült, a leközöltek így félrevezetőek. A tulajdonos, egyben vízkezelő Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) és a tógazda Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület megtette az ilyenkor szükséges lépéseket – tájékoztatta lapunkat Pelle Zsolt, a Kinizsi titkára, egyben a KHESZ Vezetőségi tagja.

Fontos kiemelni, hogy a bányató típusából, életcikulsából és a nyári meleg időjárásból adódó, időszakos vízminőségi problémát külön kell választani a récék elhullásától.

Megtudtuk, amint értesültek a víziszárnyasok pusztulásáról, a tőkés réce tetemeket bevizsgáltatták az illetékes Kormányhivatal Állategészségügyi Igazgatóságánál. Madárinfluenzára irányuló vizsgálatot elvégeztették, amely negatív volt, majd újabb tetemeket találtak ezért a KHESZ saját költségére további általános vizsgálatra a tetemeket elszállították a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságához Budapestre.

A vizsgálati eredményekre még várni kell, az elhullott madarak száma legfeljebb 50-60 darabra tehető.

– Ezzel párhuzamosan a víz minőségét is kivizsgáltattuk a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén. Kirívó eredményt, toxikus kékalga fajokat a vizsgálatok nem mutattak ki. A haltetemek elhullásának oka a megye déli részén a zárt, lefolyástalan, vízpótlási lehetőséggel nem rendelkező bányatavaknál jellemző túl magas pH érték és az ebből adó szabad ammónia okozhatta – sorolta az egyesületi titkár.

Pelle Zsolt, az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület titkára

– A víz nem kap utánpótlást, elpárolog, de eközben különböző ásványi anyagokkal telítődik, ami miatt megemelkedik a pH érték. A vízminőség javítására a lehetséges beavatkozásokat megtesszük, folyamatosan ellenőrizzük a tó vizének a minőségét és ha bármilyen problémát észlelünk azonnal értesítjük az illetékeseket – hangsúlyozta a Kinizsi elnöke titkára hozzátéve, hogy egyértelműen cáfolandók tehát azok a rosszindulatú megnyilvánulások, mely szerint a víz fertőző lenne és horgászatra nem alkalmas.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.