- hirdetés -

Több mint 343 millió forintot nyert Orosháza Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Az összegből óvodák, önkormányzati fenntartású intézmények energetikai fejlesztései valósulnak meg.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében összesen 14 Békés megyei projektről hozott támogató döntést az Irányító hatóság, újabb közel 1,1 milliárd forint értékben. Ebből a forrásból 343 millió forint Orosháza fejlődését szolgálja.
– Ez egy igazán jó hír! További pályázataink is vannak bent, szintén bízom azok pozitív elbírálásában, dolgozunk tovább Orosházáért – fogalmazott Dávid Zoltán polgármester.

Orosháza három pályázaton nyert. Ennek értelmében közel 78,5 millió forintból az Ezüst Fenyő Idősek Otthona és a Vadvirág Esély Klub, 136,5 millió forintból a Platán Idősek Otthona, míg 128,2 millió forintból a Diákélelmezés épületének energetikai típusú fejlesztése és további 6 óvoda (Bajcsy-Zsilinszky utcai, Móricz Zsigmond utcai, Uzsoki utcai, Mátyás Király utcai, Bácska utcai, Ifjúság utcai) energetikai felújítása valósul meg – tudtuk meg Barák Anitától, a Városfejlesztési Iroda vezetőjétől.

A Vadvirág Esély Klubban nyílászárókat cserélnek és fűtést korszerűsítenek az elnyert összegből (Fotó: Rosta Tibor)

Az elnyert összegnek köszönhetően régóta nem látott felújítás veszi kezdetét az Ezüst Fenyő és a Platán idősek otthonaiban, valamint a Vadvirág Esély Klubban. Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ (ESZK) igazgatója elmondta, nagy örömmel fogadták a nyertes pályázatot.
– Az utóbbi években ilyen mértékű támogatást nem kaptak ezek az intézmények. Úgy gondolom, igazán köszönetre méltó, hogy a közelmúltban négy idősek klubja újulhatott meg, 2010-ben a hajléktalanszálló, 2013-ban a Kisharang bölcsőde, most pedig újabb három intézmény kap lehetőséget a korszerűsítésre. Az ellátottak életkörülményei is jobbá válnak a felújításoknak köszönhetően – nyilatkozta Bogárné Kiss Ildikó.

Békés megye élen jár a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból befolyó támogatások terén – mondta el lapunknak Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke. A területi kiegyenlítések miatt a fejlettebb dunántúli megyék átlagosan 20-25 milliárd forintra, míg Békés megye – Békéscsaba nélkül – 58 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásra pályázhat, ennek része a most elnyert összeg is.

Az Orosházi Járás számára 4 milliárd forintot határoltak le két évvel ezelőtt, azonban ezen felül is nyújthatnak be pályázatokat a térség települései. Az elnök kiemelte, Békés megye igazán hatékonyan használta fel ezeket a forrásokat, ezért további 6 milliárd forint érkezik a megyébe.
– Úgy vélem, ha a pályázott fejlesztési támogatásokat minden település megkapja és végbe viszi a kitűzött célokat, igazán látványos változások jönnek létre Békés megyében. Ez pedig több tekintetben is javítja a lakosság életminőségét. A további 6 milliárd forintos forráson belül Orosháza Város Önkormányzata a Békés Megyei Önkormányzattal közösen pályázatokat kíván benyújtani, amelyek a piacfejlesztést és egy új ipari park létrehozását célozzák – nyilatkozta Zalai Mihály.

Az Ezüst Fenyő Idősek Otthona szintén új nyílászárókat kap (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Soha ennyi fejlesztési forrás nem érkezett a térségbe, folytatjuk a megkezdett munkát a jogos igényeken alapuló beruházásokért – ezt már Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője nyilatkozta lapunknak. Hozzátette, az újabb fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy az orosházi intézmények még magasabb szintű körülményeket biztosítsanak, hosszú távon jelentősen csökkentve a fenntartási költséget.
– Az orosházi városvezetés a lakosság mellett áll és a továbbiakban is mindent megtesz az itt élők életminőségének javítása érdekében – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Megtudtuk, a Platán Idősek Otthonában időszerűvé vált a fűtés korszerűsítése is, hiszen a régi technológia miatt a fűtésszámlák is magasak. Az elnyert összeg hozzájárul ahhoz, hogy az új szárnyban is megtörténjen a nyílászárók cseréje, mint egy éve az épület többi részén. A Vadvirág Esély Klub és az Ezüst Fenyő Idősek Otthona 78,5 millió forintból korszerűsíthetnek. A két intézményben szintén megtörténik a nyílászárócsere, valamint a fűtés korszerűsítése, amely a Vadvirág Esély Klubban mindig gondot okozott az épület nagy belmagassága miatt. Az újabb orosházi nyertes pályázatok megvalósítása a szerződéskötéseket követően kezdődhet el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.