- hirdetés -

Különleges iskolán belüli elfoglaltságot talált magának a Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium három diákja, Budai Edvin, Kókai Kornél és Szilágyi Sándor. A három kilencedik osztályos tanuló a robotépítésben ért el már most rendkívüli sikereket, de a következő tanévben is komoly céljaik vannak találmányaikkal.

A nyári szünetben sem pihentek a Kossuth iskola kilencedik évfolyamos, informatika szakos tanulói. Budai Edvin, Kókai Kornél és Szilágyi Sándor felkészítő tanáruk Mészáros Melinda vezetésével ugyanis komoly megmérettetésre készültek. Júliusban a World Robot Olympiad nemzeti versenyen vettek részt Tatabányán, ahol az Open kategóriában az értékes harmadik helyezést érték el robotjaikkal.

– A kilencedik évfolyamon alapból még csak ráhangoló programozással kezdünk, a második félévben jön a HTML. Az első robotunknak a készletét decemberben kaptuk meg, a másikat csak májusban, ennek fényében én nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy ilyen szép eredményt értek el – hangsúlyozta Mészáros Melinda.

Nagy sikert értek el nemrég a World Robot Olympiad nemzeti versenyén (Fotó: Rosta Tibor)

Ez azonban hosszú, kemény munka és felkészülés előzte meg, a június 15-i tanévzárót követően egy hónapon keresztül hetente 3-4 alkalommal jártak be a nyári szünetben is az iskolába, hogy tovább fejlesszék alkotásaikat.

Végül kétféle, növényeket és zöld házakat gondozó robotot építettek. Az egyik alkotás a SUN-ROB névre hallgat, amely mindig a napfény irányába megy, így biztosítva a növények növekedését. A ReGardener nevű robot a növényzetet locsolja, de a zöld házakon kialakított természetes esővíz rendszereket is képes üzemeltetni, valamint a SUN-ROB-on elhelyezett növényeket is meglocsolja.

A következő tanévben is komoly céljaik vannak találmányaikkal (Fotó: Rosta Tibor)

– Eleinte kérdéses volt, hogy végül mit is építsünk, de sikerült összeállítanunk egy jó koncepciót. Szeretek ezzel foglalkozni, kiskoromtól kezdve közel áll hozzám és jövőépítési szempontból is előnyös. A versenyen próbáltam még több ötletet megfigyelni, hiszen a riválisaink is érdekes dolgokat valósítottak meg. Az angol nyelvű prezentáció sem volt könnyű, de sikerült leküzdenünk – mesélte Budai Edvin.

Csapattársa, Kókai Kornél hozzátette, továbbra sem állnak meg. Jövőre, még több tapasztalattal felvértezve már az első hely megszerzése lesz a céljuk. Addig is október 8-án egy, a Kossuth iskolába szervezett Code Week eseményein belül is megmutatják az érdeklődőknek a robotok építésének folyamatát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.