- hirdetés -

„Köszönöm, nem kérek vissza”– gyakran hangzik el ez a mondat, miután kedvenc vendéglátó egységünkben kifizettük fogyasztásunkat. A kiszolgálást manapság borravalóval köszönhetjük meg, de nem árt tudnunk, milyen szabályok vonatkoznak rá.

Köznapi értelemben borravalónak a vendég által önkéntesen adott összeget tekinthetjük, amely a szolgáltatással összefüggő elégedettséget fejezi ki – tudtuk meg Jegyinák Attilától a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának Humánpolitikai és Igazgatási Osztályának sajtóreferensétől.

Kiemelte: a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentesként azt a borravalót említi, amelyet a vendéglátó üzlet felszolgálója (alkalmazottja) közvetlenül a fogyasztótól kap. Más esetekben az adójogi megítélése eltérő lehet a borravalónak.

– Fontos, hogy határoljuk el a borravalótól a felszolgálói díjat. Ez utóbbi, jogszabályi rendelkezés alapján felszámított díj, amely része a szolgáltatás ellenértékének, ebből adódóan a vendég által kötelezően megfizetendő – ismertette.

Munkaviszony esetében a borravaló kezeléséről a munkáltatónak a munkavállalókkal előzetesen meg kell állapodnia, amely megállapodás meghatározza az adókötelezettség alakulását is. Lényeges, hogy borravaló az áfa szempontjából külön kezelendő, nem része az ellenértéknek, nem része a nyújtott szolgáltatás adóalapjának, így nem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget.

– Ezzel szemben a felszolgálói díj ellenértéknek minősül és áfa kötelezettséget keletkeztet a szolgáltatónál. A személyi jövedelemadó és a járulék, valamint a szociális hozzájárulási adó szempontjából lényeges körülmény, hogy a borravalóként kapott összeg bekerül-e a szolgáltató pénztárába vagy sem – fogalmazott Jegyinák Attila.

A borravaló egyéb bevételként kezelendő (Fotó: pecsma.hu)

Amennyiben készpénzben adja a borravalót a vendég az alábbi esetek fordulhatnak elő:

  • Ha a felszolgáló közvetlenül a vendégtől kapja és azzal a sajátjaként rendelkezhet, az SZJA törvény alapján adómentes bevételnek számít a borravaló összege. A felszolgáló dönthet úgy, hogy a vendégtől, fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló után 15 százalék nyugdíjjárulékot fizet, amelyről a személyi jövedelemadóról benyújtott bevallásában tud adatot szolgáltatni. Ebben az esetben a nyugellátás alapjának megállapításánál a borravaló törvényben meghatározott hányadát figyelembe fogják venni.
  • Ha a felszolgálók a borravalót közvetlenül a vendégtől kapják, de nem kezelik a sajátjukként, hanem elkülönített formában összegyűjtik és azt időszakosan, a nap végén, hónap végén, a munkáltató osztja szét az elvégzett munka, a nyújtott teljesítmény alapján az alkalmazottak között, akkor a szétosztandó borravaló a munkáltató bevételének számít és kifizetésekor munkabérként kezelendő, amely adó- és járulékköteles. Erre az esetre az előzőekben említett adómentesség nem vonatkozik. Ha azonban a szétosztás a munkáltatótól függetlenül történik, vagyis a felszolgálók egymás között feloszthatják, akkor a borravaló számukra adómentes bevételnek minősül.
  • Ha a borravalót közvetlenül nem a felszolgálók kapják, hanem azt a munkáltató pénztárába fizetik, akkor a szétosztandó borravaló a munkáltató bevételének számít és kifizetésekor munkabérként kezelendő, ami adó- és járulékköteles. A borravaló egyéb bevételként kezelendő, az online pénztárgépben is rögzíteni kell, de nem tüntetik fel a nyugtán, mert nem minősül a szolgáltatás ellenértékének. Ilyen esetben úgynevezett pénzmozgás bizonylat kiállítása szükséges.

– Az adójogszabályok nem határozzák meg, és nem is korlátozzák a borravaló fizetésének módját, ezért a borravaló bankkártyával is fizethető. Ehhez olyan technikai megoldás alkalmazása szükséges, amely biztosítja, hogy a borravaló elkülönítetten jelenjen meg az előállított bizonylaton, ne képezzen áfaalapot – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens.

Mint mondta, bankkártyával történő fizetésnél úgy kell kezelni a borravalót, mintha azt készpénzzel a szolgáltató pénztárába fizették volna. Ilyen esetben is a szétosztandó borravaló a munkáltató bevételének számít és munkabérnek minősül, ami adó- és járulékköteles.

– A borravaló egyéb bevételként kezelendő, az online pénztárgépben is rögzíteni kell, de nem tüntetik fel a nyugtán, mert nem minősül a szolgáltatás ellenértékének – zárta Jegyinák Attila.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.