- hirdetés -

A Városi Kéklámpás Napon vette át elismerését Szlaukó Áron, aki Az év készenléti rendőre lett idén Orosházán. A szombathelyi születésű, de régóta Békés megyében élő fiatalember azt mondja, eddig is szerette hivatását, a díja azonban még inkább megerősítette benne, hogy jó úton jár.

Szlaukó Áron törzsőrmester azon szerencsések közé tartozik, akikben gyermekkorukban gyökeret ver az elhatározás, milyen szakmát válasszanak. Neki sem kellett gondolkoznia egyetlen percet sem, hogy apja nyomdokaiba lépjen-e.
– Édesapám a honvédségnél dolgozott, tisztként szerelt föl Szombathelyen, de a felderítő zászlóaljat, ahol szolgált, áthelyezték Pécsre, így mi is költöztünk. Később átlépett a határőrséghez, a család pedig járt vele honvédelmi, aztán rendőrségi napokra, ami már gyerekként meghozta a kedvem ehhez a munkához. Így 2010-ben, az érettségikor egyértelmű kép volt a fejemben, hogy rendőr szeretnék lenni – idézi fel a kezdeteket.

Az elhatározást a rendészeti szakközépiskola elvégzése követte, 2011. január 1-jén pedig felszerelt a készenléti rendőrség állományába. Azért oda, mert fontosnak érezte, hogy ne az édesapja miatt ismerjék, hanem saját teljesítménye alapján.
– Hat évet töltöttem a budapesti rendészeti igazgatóságon. Orosházára úgy kerültem, hogy a feleségem éppen akkor kapott jelnyelvi tolmácsként munkát Békéscsabán, amikor itt megalakították a bevetési osztályt. Azért, hogy mindketten dolgozzunk, ide költöztünk Békés megyébe – jut el a kalandos történetben a jelenig.

Szlaukó Áron (jobbról a második) is büszkén tartja kitüntetését (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az egyik támogató alegység kiemelő csoportjában szolgál, és mint mondja, igen sokrétű a tevékenységük. Biztosítanak demonstrációkat, mérkőzéseket, szálláshelyeket Budapesten, emellett határvédelmet is ellátnak.
– A csapatmunka az, ami számomra meghatározó, szeretem, hogy közösen dolgozunk, mindenkinek megvan a feladata, amit összehangoltan kell végrehajtanunk, de a bevetés közben felszabaduló adrenalint is élvezem – foglalja össze, mi fogta meg leginkább a hivatásában.

Az év készenléti rendőre díj kapcsán az jutott eszébe, hogy megéri a testületnél dolgozni, van értelme a munkájának, amelyben hamarosan instruktorként is részt vesz. Jelenleg annak érdekében képezi magát, hogy gyakorlati tudását és tapasztalatait átadhassa nem csak frissen felszerelő kollégáinak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.