- hirdetés -

A legnagyobb és egyben legjelentősebb nyári mezőgazdasági munka, az aratás nagyobb részével végeztek a gazdák. A Békés Megyei Aratási Koordinációs Bizottság hétfői, ötödik tanácskozásán foglalták össze az aktuális helyzetet.

Az ülésen néhány aktuális kamarai feladat megbeszélése után rátértek az aratási helyzet értékelésére. A beszámolókból kiderült, hogy az őszi árpa, a repce, a magborsó és a rozs betakarítását befejezték a gazdák.

A megyében őszi árpából 20891 hektár területről 94010 tonna árpa, 364 hektárról, 1456 tonna rozs, 13242 hektárról, 30457 tonna repce és 1646 hektárról, 3457 tonna magborsó került a tárolókba. A legfontosabb gabona, a búza betakarításával mintegy 75%-ban végeztek eddig. Ha valamilyen komolyabb hátráltató tényező nem következik be, akkor a hét végéig a többi területen is befejeződik a búza aratása. Hétfői állapot szerint a búza 101346 hektáros vetésterületéből 76000 hektárról 334400 tonna gabonát arattak le.

A tritikálé 60 százalékának, a tavaszi árpa felének és a zab harmadának a betakarítása történt meg eddig.

Rendkívül fontos a szalma betakarítása a földekről, hisz nagy igény mutatkozik rá. Ezt a munkát mintegy hatvan százalékig végezték el. A szalma betakarításával együtt nagy erőkkel folytatják a gazdák a tarlóhántást, mely tevékenységnek az augusztusi parlagfű szennyezés minimalizálása szempontjából is igen nagy jelentősége van. A parlagfűvel kapcsolatban még nem rendeltek el közérdekű védekezést. Ha ilyen történne, akkor a gazdálkodó büntetésre számíthat.

A termelők számára nem mellékes a learatott búza ára. Ez, ha nem toxinos, akkor a takarmánybúza 44-46 ezer forint tonnánként, az étkezési minőségű pedig 48-52 ezer forint tonnánként. Tapasztalatok alapján a fehérje- és sikértartalom jó, viszont a hektolitersúly 68-74 között mozog, ami viszont gyengének mondható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.