- hirdetés -

A Békés Megyei Aratási Koordinációs Bizottság hétfőn megtartotta soron következő negyedik ülését.

A grémium fő feladata természetesen a betakarítás megyei munkálatainak koordinálása, a terméseredmények figyelése, de ezek mellett egyéb fontos dolgokról is szó esik az üléseken.

A 2019. évi egységes kérelemhez kapcsolódó ellenőrzések a héten kezdődnek. Erre 6800 hektárnyi területet jelöltek ki, amely 1674 blokkot jelent. Ugyancsak fontos feladat a parlagfűvel fertőzött területek felderítése. Szabó Mihály a BMKH, Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály munkatársa arról számolt be, hogy a parlagfű ellenőrzése és a határszemle folyamatban van az időjárástól függően. Békés megyében parlagfű ellenőrzéssel érintett terület eddig 35 ezer hektár volt a 9 járásban. Tájékoztatása szerint, eddig 6 parlagfű foltot mértek fel, mely nem számít jelentősnek, bár a szezon még most kezdődik.

Jó ütemben haladnak a betakarítási munkák a megyében (Fotó: Rosta Tibor)

A Bizottság értékelte az aratás helyzetét. A rendelkezésre álló adatok szerint az őszi árpa betakarítása szinte befejeződött. A bevetett 20891 hektárból 20680-ról már learatták az árpát, 4.5 tonnás hektáronkénti átlaggal, ami megyei szinten 93060 tonnát jelent. A búza aratását a termőterület negyven százalékán végezték már el a gazdák. A kenyérgabona termésátlaga 4.4 t/ha. Ez az eredmény némiképp még javulhat, hisz a hosszabb tenyészidejű fajtákat még csak most kezdik vágni és ezek több termést hozhatnak.

A rozs, a tavaszi árpa és a zab betakarítását még nem kezdték el. Az őszi káposztarepce viszont 90%-on áll. A repce esetében 2,3 t/ha-tól egészen 3,2 t/ha-ig szóródnak az eredmények. A nem kiszántott, megmaradt repce erősebb, így viszonylag magasabb hozamot produkál.

A megtermett magborsó 95%-a került már a tárolókba, 2.1 tonnás hektáronkénti átlaggal.

A szalmát a learatott területek negyven százalékáról takarították be. Ez utóbbi munka nagy ütemben folyik, mert igény van a szalmára. A gazdálkodók a hétvégén elkezdték a tarlóhántást, mert jó volt a talajnedvesség, illetve tartanak a gyomosodástól. Tudható, hogy a parlagfű azokon a tarlókon jön ki augusztusban, melyeket nem kezelnek addig.

Itt tart tehát most az aratás. Újabb adatokkal a bizottság következő heti ülése után szolgálhatunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.