- hirdetés -

A legnagyobb nyári munka, a gabona aratás felén már túl járnak a gazdák, de a búza a tárolókba kerülésével még nem ér véget a feladatok sora.

Mint arról beszámoltunk, Péter-Pál napján, az őszi árpa vágásával elkezdődött a gabonafélék betakarítása. Csalóka volt a kép amit az egységes és szép táblák mutattak, a termésátlagok elmaradtak a megszokottól. Orosháza környékén folyamatosan és viszonylag gyorsan végeztek az árpa aratásával, némi magborsó közbeéréssel, amit szintén be kellett a gazdáknak iktatni. Még szinte be sem fejezték az árpát, máris vágni kellett a repcét. Mint Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó elmondta, a tavasszal ki nem szántott repce sem hozta az átlagos, jó termést.

Nem sok, de jó minőségű

– Jóval alatta van a termés az elmúlt évek átlagának. A megszokott 3.5-4 tonnával szemben idén két tonna körül hozott a repce. Amint ezzel végeztünk, már mehettünk is a búzatáblákra, hisz ezek is megértek, megszáradtak a melegben. A búzatermés mennyisége, legalábbis környékünkön, szintén elmarad a tavalyihoz képest. Két és fél tonnától négy és fél tonnáig terjed az idei hozam. A mennyiségi kiesést szerencsére úgy tűnik, pótolja a minőség. Minden beszállított terményt vizsgálnak. Rendkívül jó, gyakorlatilag malmi minőségű az eddig betakarított búzánk. Nedvességtartalma, sikértartalma egyaránt jónak mondható. A félelmekkel ellentétben a fuzárium fertőzöttség is elenyésző, ami a gazda társak hozzáértését és munkáját dicséri – számol be Herczeg Tibor.

Mintegy háromnegyedét aratták le a búzának, de igyekezniük kell a szalma betakarítással is. A kombájnokkal egyidőben már keményen dolgoznak a bálázógépek is. Igyekezniük kell, mert a gyomok növekszenek és az eső sem tenne jót a szalmának. A gyomokat tarlóhántással, vagy vegyszeres kezeléssel tüntetik el. A zöldítési program munkáit is el kell kezdeni. Ennek keretében el kell vetni a fehér mustár és egyéb magvakat, a meghatározott nagyságú területen. Ezeket minimum hatvan napig fenntartják. Az ez idő alatt megnövő növény méhlegelő, beszántáskor pedig zöldtrágyaként segít a talaj tápanyagtartalmának növelésében.

E közben a kapások…

A kukoricára, napraforgóra egyenlőre „mértani pontossággal” érkezik a csapadék utánpótlás. A kukorica a címerhányás és a cső kifejlődése időszakában van.

– Jókor jött az eső mindkét növényre. Az egyesek által rebesgetett rekordtermés várással még óvatosan kellene bánni. Egy megfelelő augusztusi csapadékeloszlás sokat jelenthet. Mindkét növény nagyon jó állapotban van, reménykeltő az állapota, de rekordtermést prognosztizálni még nagyon korai lenne – int a gazda.

További feladat a parlagfű elleni védekezés. Az eddig elvégzett munkának köszönhetően elmondhatjuk, hogy nincsenek erősen fertőzött, elhanyagolt területek Orosháza környékén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.