- hirdetés -

A családvédelmi akcióterv július elsejei elindulásával soha nem látott lehetőséget kapnak a családalapítás előtt álló és a már gyermeket nevelő családok.

A kormányhivatalokon keresztül már igényelhető a babaváró támogatás, a csok-hoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változata, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is. Hatalmas az érdeklődés ezek iránt, már az első napokban jelentős számban keresték fel a kormányablakokat, a járási hivatalokat és az államkincstárat a támogatások igénybevételéhez szükséges igazolások beszerzése miatt.

– Egyértelmű, hogy a magyar kormány stratégiai feladatnak tekinti a családok támogatását, valamennyi, hétfőtől életbe lépett kedvezmény és támogatási forma a gyermeket vállaló fiatalokat segíti. Bízom abban, hogy a családvédelmi akcióterv lehetőségeivel sok orosházi család is él majd. A kormányzati intézkedések mellett mi itt helyben segítjük a családokat, legyen szó infrastrukturális fejlesztésről, tehetséggondozásról, rendezvények támogatásáról és a többi, mert mi a gyermekekben látjuk a jövőt – fogalmazott Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

Az egyik új támogatási forma a babaváró támogatás, amely elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyermekvállalás előtt állnak. Feltétel, hogy a feleség 40 évnél fiatalabb és a házaspár egyikének van legalább három év társadalombiztosítási jogviszonya, amely lehet akár felsőoktatásban eltöltött időszak is. Ekkor jogosultak maximum 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású kölcsön igénybevételére. A kormány döntése értelmében még kedvezőbbé vált az igénylés, hiszen a babaváró támogatás, illetve a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét is illetékmentessé tette. Emellett bővült a jelzáloghitel-elengedési program, illetve a garantáltan három százalék alatti csok-kölcsön már használt ingatlanra is felvehető. Ennek összege két gyerek vállalása vagy nevelése esetén 10 millió, három gyereknél 15 millió forint.

– Orosháza és Dél-Békés jövője a családokban van, a hazai családtámogatási és családvédelmi rendszer eddig soha nem látott lehetőségeket nyújt a térségünkben élőknek is. Minden egyes lépéssel – legyen szó a kormányzati intézkedések mellett a dél-békési intézményi beruházásokról, a munkahelyteremtésről, a humánerőforrás-fejlesztésről stb. – azért dolgozunk, hogy segítsük a családalapítás, a gyermekvállalás és
-nevelés feltételeit – hangsúlyozta lapunk kérdésére Simonka György országgyűlési képviselő. Hozzátette, a Calendula Szövetség legutóbbi ülésén a polgármesterek és intézményvezetők azzal a feladattal bízták meg, hogy dolgozzák ki a Calendula Terv 3-at, amely a Családbarát Dél-Békés címet viseli, szem előtt tartva a fiatalok helyben tartását és a vidék sajátosságainak figyelembevételével minden település önmegtartó és önfenntartó képességének erősítését.

Minden ügyfél helyzete más, ezért az igénylőknek érdemes a 1818-as számon vagy a www.csalad.hu weboldalon érdeklődni a Családvédelmi Akcióterv részleteiről és az ügyintézés menetéről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.