- hirdetés -

A nyár egyet jelent a napozással. Azonban mielőtt kifeküdnénk a napra, nem árt figyelembe venni egy-két fontos tudnivalót.

A napfény javíthatja immunrendszerünk működését és jó kedvre deríthet minket. Sokan, amint idejük engedi, ki is használják az éltető napfény adta lehetőségeket és kifekszenek barnulni. Azonban, a napozásnak nemcsak pozitív, hanem bizony káros hatásai is lehetnek.

– Gyakran találkozunk a leégéssel nemcsak bőrpírként, hanem akár hólyagos formában is – tudtuk meg dr. Dósa Piroskától, az Orosházi Kórház bőrgyógyász adjunktusától. Kiemelte: nagyon fontos, hogy 11 és 14 óra között ne menjünk tűző napra, ebben az időszakban inkább árnyékban, UV tűrő ruhákban és széles karimájú kalapban legyünk.

Dr. Dósa Piroska bőrgyógyász adjunktus adott hasznos tanácsokat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az ezt megelőző időszakban kevesebb védekezés kell, de a napfényvédelem akkor is szükséges. A betegek a zsíros krémek helyett, manapság jobban preferálják az olajos spray formájú napfényvédőket.
– A vízálló naptejek nagyon magas izzadság és víztűrő képességűek, magas kémiai védőfaktort tartalmaznak. Ezek azonban oxibenzont tartalmaznak, amely a korallokat pusztítja, így sok helyen tiltják ezen szerek használatát. Erre figyeljünk, mikor tengerparti kirándulásra indulunk – hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász adjunktus.

Hangsúlyozta: a gyermekeknél nagyon fontos ügyelni arra is, hogy a napvédő készítményeket óránként kenjük újra, hiszen a nagy intenzitású játékban könnyedén lemosódik róluk. Felnőtteknél nem fontos, ilyen gyakorisággal újra kenni a bőrt, de pár óránkét azért tanácsos lehet.

Leégtem, mikor forduljak orvoshoz?

– A bőrpír is lehet aggasztó egy személy esetében, ha például tetőtől talpig vörös, valamint jelentkeznek a hőkimerülés vagy hőguta tünetei is. Ilyenkor a betegnek a sürgősségire vagy a bőrgyógyászatra kell jönnie, hogy szisztémás készítményekkel lássuk el annak érdekében, hogy ne legyen maradandó károsodás a szervezetben. Ugyanis ezek a nagy leégések az egész szervezetet érintik, akár epilepsziás rohamot is okozhatnak, hiszen az idegrendszer is áthevül ilyenkor – fogalmazott dr. Dósa Piroska.

Mint mondta, a bőrpirosság még nyom nélkül eltűnik, de a leégés okozta hólyagok, ha túl mélyek, hagyhatnak heget a bőrön. Így, ha vízzel telt hólyagok jelennek meg a testünkön nagy felületen, keressünk fel bőrgyógyászt.

A szolárium megoldást jelenthet leégés ellen?

– Lehet szoláriummal készülni a napozásra. Azonban a napfény spektrumának egy izolált részét bocsájtja ki a szolárium, tehát ugyan úgy károsítja a bőrt és ugyanúgy hajlamosíthat bőrrákra, mint a túlzott napozás. Emellett pusztítja az elasztikus rostokat a bőrben, így öregíti a bőrt, de fel is készít a barnulással a nagyobb igénybevételre – ecsetelte dr. Dósa Piroska.

Kitért rá, véleménye szerint inkább karotinoidokat kellene fogyasztani.
– Például sütőtököt, répát, sárgabarackot, ezekben megtalálhatóak, illetve a fokozatosság elvét kellene tartania mindenkinek. Azaz nem fejest ugrani a napozásba az első nagyobb szabadság alkalmával, hanem először csak 10 percet tölteni a napon, majd egyre hosszabb időt. A fényvédő készítményeket is fokozatosan, valamint a bőrtípusnak megfelelően kell alkalmazni: ötven faktorossal kezdve a napozást és lassan csökkenteni a faktorszámot – magyarázta.

Óvjuk gyermekeink bőrét (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Emellett az antioxidánsok is remekül beválhatnak leégés ellen. Fogyaszthatunk például E-vitaminokat és zöld teát, amely nem fototoxikus. Azaz, ha valaki zöld teát fogyaszt egy-két órával a napozás előtt, akkor kisebb lehet az esélye a leégésnek, illetve könnyebben helyrehozható a leégés okozta bőr pirosság.

– Fontos tudni, hogy vannak olyan készítmények, melyek fogyasztása után könnyebben leégünk. A gyógyszerek között is van olyan készítmény, melynek hatására könnyebben pirulhatunk. Ilyenek a fejfájás vagy menstruációs panaszokra használt görcsoldó szerek is – mondta dr. Dósa Piroska.

Mi a gyógyír a leégés okozta panaszokra?

A bőrgyógyász elmondta: a házi praktikák közül a tejföl valóban hatékony lehet, mert hűvös és sokáig a bőrön marad, azonban mivel fehérje tartalmú készítményről beszélünk, ha esetleg sebek is vannak a bőrön, fertőző forrás lehet.

– Géllel, zselével töltött hűtő párnákat lehet vásárolni a gyógyszertárakban, amelyeket lehűtve a bőrre helyezve alkalmazhatunk, emellett a készen kapható hűtőkenőcsöket, Panthenol spray-t is lehet alkalmazni – zárta a beszélgetést a bőrgyógyász adjunktus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.