- hirdetés -

Amint arról beszámoltunk, Péter-Pál napján, az őszi árpa vágásával megkezdődött a gabonák betakarítása. Július első hetében a kenyérnek valót is elkezdik aratni a gazdák. Milyen a termés, illetve a többi haszonnövény tekintetében mire számíthatunk, ennek néztünk utána.

Az őszi árpa nagyon vegyes képet mutat, mondta el kérdésünkre Benkő Lajos, az Orosháza és Térsége Gazdakör alelnöke. Vannak olyan területek, olyan táblák, ahol egészen jó, és vannak ahol gyenge termés született. 2,5 tonnától egészen 5 tonnáig változik.
– A búzáról még nincsenek egzakt eredmények, de ott is hasonló a helyzet. A környékünkön is, országosan pedig még inkább. Nagy István agrárminiszter egy fórumon néhány napja azt mondta, hogy az átlagosnál jobb gabonatermés várható. Ez igaz lehet az ország nyugati régiójában, de nálunk nem ez a helyzet. Környékünkön jó közepes termés várható, mintegy öt tonna körüli átlaggal, bár még a betakarítás kezdetén vagyunk. Nehezíti az aratást a búzánál a sarjak kinövése. A sarjhajtások nyilván zöldek és a levágott gabona kicséplésekor ez egy kicsit nagyobb szemveszteséget okozhat. Ami az árakat illeti: tavaly 4 – 4500 forintos ára volt a búzának, ami később kicsit emelkedett. Idén előre láthatólag 4200-4600 forint körül alakul – mondja el a kenyérgabonáról Benkő Lajos.

A gazdák most abban bíznak, hogy az aratás időszakában nem lesz eső, mely rontja a magok sikértartalmát, és jó minőségű gabonát takaríthatnak be.

Magborsó, repce

Orosháza környékén sokan termelnek magborsót. Ennél a növénynél nehezítette a betakarítást, hogy a sok esőtől a földek felgyomosodtak. Ebből a növényből gyenge közepes termés várható, mintegy két és fél három tonnányi.

A repcénél – ahol jól kelt és nem kellett kiszántani – még magas a növény nedvességtartalma, nem száradt még el a szára. Desszikálniuk kell a gazdáknak, ami annyit jelent, hogy egy speciális vegyszerrel kell leszórni, ami mesterségesen elszárítja a növény szárát (vele együtt a gyomokat is). A desszikálás miatti várakozási idő következtében a búza aratása idén megelőzi a repcéét.

Kapás növények

Bármerre járunk a határban, azt láthatjuk, hogy a májusi, júniusi esők miatt gyönyörűen fejlődtek a tavaszi vetésű kapásnövényeink, a kukorica és a napraforgó.
– Ami nem volt ideális időjárás a gabonaféléknek, az sokat segített a kapásoknak. A kukorica jelenlegi állapotának örülhetünk, de ahogy mondani szokták, ennek még sokat kell kinn aludni. Ha a magkötés időszakában kap egy kis jó esőt, akkor ebből még nagyszerű termés is lehet. Ha augusztus nem lesz száraz, minden remény meg van erre. Egyenlőre nagyon szép mindkét növény, amelyből a környékünkön sokat és sokan termelnek – értékelt a gazdaköri alelnök.

Abban, hogy ilyen szép a határ, komoly szerepe van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett jégkár mérséklő rendszernek. Az országos lefedettsége miatt Európában egyedülálló Jéger sokat dolgozott a májusi, júniusi viharok idején. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a június 6-ig tartó kárenyhítési évben 1417 hektárra jelentettek kárigényt, 2017-es évben pedig több mint 7700 hektárra. Ebben az időszakban (június 6-ig) huszonhat alkalommal kellett a rendszert beindítani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.