- hirdetés -

Nyolc évvel ezelőtt indította útjára a műanyagmentes július nevű kezdeményezést az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, köztük Magyarországon is.

A műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, helyettük pedig tartósabb alternatívát keresni és használni – írja az euronews.

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, melynek legalább fele egyszerhasználatos. Ezekbe sokszor csupán pár percig csomagolunk, de több száz év alatt sem bomlanak le.

Íme a műanyagmentes hónap idei figyelemfelhívó videója.

Csatlakoztál már a műanyagmentes július nemzetközi kihíváshoz? Erre végképp igaz a mondás, miszerint jobb későn, mint soha! Ha drasztikusnak tűnik, akkor a zoldneklennijo szerint így érdemes nekikezdeni!

“Kezdőként” a vásárlás az, ami során a legtöbbet tehetünk, érdemes itt kezdeni, a sikerélmény garantált. Ha a műanyag hulladékokról van szó, akkor annak bizony jelentős hányada csomagolási hulladék. Ezek rendszerint csak rövid ideig funkcionálnak, míg hazaérünk a vásárlásból és aztán a kukában landolnak -évszázadokra. Egy kis odafigyeléssel jelentős mértékben csökkenhet mennyiségük.

  • Amiből csak lehet, vásároljunk kimérve, saját tárolóban/zacskóban! (gyümölcs, zöldség, hús- és tejtermékek, valamint gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve)
  • Kerüljük az “agyoncsomagolt” termékeket! (pl. a falatonként csomagolt édességeket, vagy a habtálcán előre összeválogatott leveszöldséget két kilométer fóliával körbetekerve…)
  • Vigyünk magunkkal szatyrot! Az se baj ha még nincs textil, kerítsünk elő akár egy műanyagszatyrot egy előző vásárlásból és ebbe pakoljunk. A lényeg, hogy újat ne kérjünk!
  • Vigyünk zacskót is magunkkal! Szuper ha van textil, de ha többször felhasználunk egy műanyag zacsit, már azzal is sokat teszünk! Ha belejöttünk meg majd beszerzünk párat!
  • És ha az előző kettőt próbáltad, akkor biztos érted: Mondjunk nemet a zacskóra, szatyorra! Az eladók igyekeznek rém segítőkészek lenni és mindent bezacskózni, automatikusan nyúlnak a szatyorért is, de merj nemet mondani. Akkor is, ha furán néznek, idővel megszokják- és te is.
  • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást! (pl. a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy műanyagvödrös savanyúság helyett válasszunk üveges kiszerelést)
  • Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb! (pl. olaj esetén, tusfürdő esetén)
  • Otthon is figyeljünk a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett, amit csak lehet! (pl. maradékot, uzsonnát)

(Kiemelt kép: euronews.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.