- hirdetés -

Sokkal örvendetesebb képet mutat a határ, mint amit a száraz ősz és száraz tavasz után várni lehetett. Szokásos havi határszemlénken ezúttal is Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó volt szakértelmével segítségünkre.

Május elsejével jött meg a várva-várt csapadék, amit a hónap elején még maradéktalan örömmel fogadtak a gazdák, hisz a kiszáradt talajnak, az elvetett növényeknek létszükséglet volt már az eső, ráadásul a szomjas föld be is itta azonnal, így a kultúrákban zajló növényvédelmi munkákat sem zavarta. Később a mennyisége, illetve a mindennapossága kissé megzavarta a munkát, voltak napok, amikor a gépek a pihenőre kényszerültek a sár miatt.

– Sok esőt kaptunk az idén hamarabb érkezett Medárdtól, de nem túlságosan sokat. A talaj nedvességtartalmát nagyrészt helyre állította, de a víz nem állt meg olyan helyeken sem, ahol máskor szokott. Sokat javított a helyzetünkön mindenképp. A gabonák egy kicsit összeszedték magukat, jobb képet mutatnak, mint áprilisban, de az ezt megelőző szárazság hatása nem múlik el nyomtalanul. A búzával, árpával kapcsolatban továbbra sem lehetnek illúzióink. Ritkák, nem bokrosodtak megfelelően, a kalászok rövidek és sajnos nem mindenütt sikerült megvédeni a gombáktól sem. Egyes táblákon komoly kárt okozott a fusarium erősen jelen van a búza rovarkártevője a gabonaszipoly – elemzi a helyzetet a szakértő.

A sorművelés rendkívül fontos tevékenység. (Fotó: Rosta Tibor)

A fő munkát májusban a növényvédelmi tevékenység képzi. A kukorica gyomirtózása, a gabonafélék gombabetegség elleni védelme és persze a növények fejlődésének segítése, lombtrágyázás. A kapás növényeknél rendkívül fontos a későbbi termés szempontjából a jelenleg is zajló sorművelés. Az ekekapa nem csak a sorok közötti gyomokat semmisíti meg, de fellazítja az esők után összetömörödött felső talajréteget és a növény gyökere így „lélegzethez jut”, a növény pedig jobban tud fejlődni. Ezzel együtt a kapás növények gyökereihez egy kis pót-műtrágyát is juttatnak. A kukorica, a napraforgó és a kisebb területen vetett, a kiszántott repcék helyére került takarmány cirok reméljük meghálálja.

A csapadék után megjött a meleg is, amitől a kukoricák kezdenek szép egységessé válni és komoly fejlődésnek indultak. Ugyancsak nagyon szépek a napraforgó táblák, bármerre is nézünk Orosháza határában.

– Erőteljesen készülünk az aratásra, amely a korábbi időszakokhoz képest mintegy két héttel később kezdődik. Tavaly hamarabb jött, hisz június negyedikén már arattuk az árpát, idén viszont visszatér a hagyományosnak mondható Péter-Pál napi aratáskezdés. Lezajlottak az ilyenkor szokásos gépszemlék, hogy lehetőleg idén se a balesetekről, tűzesetekről szóljanak az aratási hírek. Ha ilyen marad az idő, kb. 24-25-én elkezdjük vágni az árpát – teszi hozzá Herczeg Tibor.

Rekord évre tehát idén sem számíthatunk. Amiben igazán bízni lehet, az a tavaszi vetésű kapásnövények, de ehhez is nagyon kell az időjárás segítsége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.