- hirdetés -

Bár egészen az utolsó időszakig ragaszkodott a július 1-jei bevezetéshez az MNB, nem sikerült tartani a feszített tempót: mivel több bank sem készült el időre a fejlesztésekkel és teszteléssel, jelentős csúszással, csak jövő márciusban indul el az azonnali fizetési rendszer Magyarországon. Éles próbaüzem indul, amiben az első két hónapban önkéntes lesz a részvétel, utána viszont kötelező.

Az MNB és a Giro határidőre elkészült a központi infrastruktúrával, a bankok közül azonban nem mindenkinek jött össze időre a fejlesztés – ahogy azt az utóbbi időben mi is többször előre jeleztük, elhalasztották az azonnali fizetési rendszer elindítását Magyarországon. Idén július 1. helyett 2020. március 2-ától lesz elérhető az ügyfelek számára az azonnali fizetés – tehát jelentős, 8 hónapos haladékot kapott a pénzügyi szektor – tájékoztat a privátbankár.

A bankok közül nem mindenki készült el

Az MNB és a bankok vezetői május utolsó napján tanácskoztak a témában, ezután adta ki a közleményt a jegybank a halasztásról. Azt írják:

„A példa nélküli beruházás a hazai bankszektor informatikai rendszereinek átalakítását igényli, ezért a jegybank folyamatosan nyomon követte a pénzforgalmi szolgáltatók felkészülését. Ennek fényében indokolt, hogy a vonatkozó rendeletben meghatározott 2019. július 1-i időpontban csak a rendszer éles próbaüzeme induljon meg, a lakossági és vállalati ügyfelek számára pedig a teljes indulásra egy későbbi időpontban kerüljön sor.

Az MNB és a GIRO Zrt. oldaláról az infrastruktúra teljes mértékben készen áll az éles üzemi működésre, ugyanakkor a piaci szereplők oldalán azonosított kockázatok miatt a Pénzügyi Stabilitási Tanács 2019. május 28-i ülésén úgy döntött, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása, az elektronikus fizetésbe vetett bizalom megőrzése és a szolgáltatással tervezett ügyfélélmény elérése érdekében az ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető.”

A portál úgy tudja, néhány külföldi tulajdonban levő nagybank elkészült ugyan időre a fejlesztéssel, többeknek azonban gondot okozott az egyébként igen szűkre szabott határidő.

Információik szerint azok a bankok, akik az eredeti határidőre elkészültek a rendszerükkel, mostantól egy kéthónapos önkéntes próbaüzemben vehetnek részt, két hónap után viszont minden pénzintézetnek kötelező részt vennie a jövő év március 1-jéig tartó éles próbaüzemben.

Nagy feladat, kevés idő

Az azonnali fizetési rendszer létrehozásáról 2017 elején döntött a Magyar Nemzeti Bank. Annak értelmében az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni.

Az alapszolgáltatáson (az átutalások esetében az azonnaliság biztosításán) kívül tehát a másodlagos azonosítók használatát is belevették a projektbe; a magyar rendszer különlegességét az adta, hogy a 10 millió forint alatti összegek esetén kötelező jelleggel minden banknak az azonnali infrastruktúrát kell használnia a rendszer indulásakor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.