- hirdetés -

Ezúttal is tartogatott izzasztó pillanatokat az Országos Haditorna Verseny járási fordulója, amelynek a gyopárosfürdői Tudáspark adott otthont. A május 18-ai megmérettetésen hét csapat küzdött meg a megyei döntős részvételt érő első és második helyért.

A négyfős különítmények a nyárfák virágzásnak köszönhetően „sűrű hóesésben” hallgatták végig Bojtor István köszöntőjét. Orosháza alpolgármestere rávilágított arra, hogy a haditorna kiváló alkalom a hőseink előtti tisztelgésre is.
– Nem csak főhajtással, hanem aktívan mutatjuk itt meg tiszteletünket. Örülök, hogy a jelenlévő korosztály is érdeklődik a hadtudományok és a hadsereg iránt, hiszen éppen zajlik a magyar honvédelem fejlesztése. Ez azt is jelenti, hogy gondolni kell a jövőre, amit többek között a mai nap résztvevői képviselnek – emelte ki.

Nagy Zoltán, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei elnöke megnyitójában elmondta, a járási vetélkedő egyik példája annak, hogy a szervezetük igyekszik mindent megtenni az ifjúság honvédelmi nevelése érdekében.
– A mostani verseny időpontja a hősök napjához és a honvédelem napjához, május 21-hez köthető. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során ekkor foglalta vissza Buda várát a magyar honvédsereg. Ezzel is szeretnénk megemlékezni elődeink hőstetteiről és bízom benne, hogy mindenki olyan élményekkel tér haza, amelyek megerősítik benne a hadászat iránti érdeklődést – fogalmazott.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A fiatalok öt különböző, központilag meghatározott, katonai szakfeladatokkal összefüggő számban próbáltak egymás fölé kerekedni.
– Lőniük kell például légpuskával, totó méri a szellemi fölkészültséget, a fizikai erőnlétet pedig szennyezett terepszakaszon való áthaladás. Ennek során gázálarcban egy bizonyos távot futásban le kell küzdeni, de sebesült szállítással nehezített akadálypálya, valamint gépfegyver szét- és összeszerelés is várja a résztvevőket – részletezte Antal László önkormányzati képviselő, az orosházi tartalékosok elnöke.

A megnyitót követően rajthoz álltak, pontosabban ültek a gyerekek, hiszen mindannyian a totóval kezdtek. Az I. világháború eseményeivel, illetve az érintett országokra gyakorolt hatásaival kapcsolatos ismereteikről kellett számot adniuk, majd körforgásos rendszerben a fizikai erőpróbák következtek.

Hordágyat cipelve nem is olyan könnyű futni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A csapatok közül kettő a Kossuth Lajos szakközépiskolát, egy a Székács evangélikus általános iskolát, egy a Vörösmarty iskola rákóczitelepi tagintézményét képviselte, kettő pedig Békéscsabáról érkezett.
– A békéscsabai szlovák gimnáziumból és általános iskolából jöttünk azért, mert a sportot fontosnak tartjuk, emellett két gyermekem is MATASZ-tag – árulta el Gera Katalin, aki kísérőként áldozta a szombat délelőttjét a vetélkedőre. – Tavaly MATASZ-csapatban vettünk részt a versenyen, de idén úgy döntöttek a tanárok, hogy az iskola is benevez. Örömmel jöttünk velük, hiszen nem idegen tőlünk a testmozgás, többnyire sportrendezvényekkel telik a hétvégénk – tette hozzá a sportos anyuka.

A számos hasznos ismerettel gazdagodó fiatalokat a feladatok leküzdése után megvendégelés, valamint az orosházi tűzoltóság gépjárműve és munkatársai várták és avatták be az autó, illetve a tűzoltó hivatás rejtelmeibe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.