- hirdetés -

A helyi cégek, nagyvállalatok munkaerőpiaci igényeit szem előtt tartva nyújtotta be pályázatát Orosháza Város Önkormányzata a Központi Munkaerőpiac Fejlesztési Programon belül. A pályázatnak köszönhetően egy minden igényeket kielégítő munkásszálló épül Gyopárosfürdőn. A munkálatok hamarosan befejeződnek, a tervek alapján júniusban adják át a szállót.

A tervek szerint halad a kivitelezése a Gyopárosfürdőn létesülő munkásszállónak. Még tavaly történt az első kapavágás az 5000 négyzetméteres területen, már azon helyet kapó épület belsőépítészi munkálatai is végéhez közelednek.

Magyarország kormánya írt még ki pályázatot Önkormányzatok részére a Központi Munkaerőpiaci Fejlesztési programon belül, hogy ilyen munkásszállók létesülhessenek. Orosháza nagy cégeinél merült fel az igény, hogy a városba érkező munkavállalók megnövekedett létszáma miatt nincs lehetőség az igazán komfortos és kulturált elhelyezésre. Jelenleg panziókban és egyéb bérleményekben szállnak meg a munkások, azonban a város telített ezen a téren.

Az épülő szállónak köszönhetően 100 dolgozó tudja megfelelő körülmények között tölteni szabadidejét.
– Nagy örömünkre Orosháza a megye legiparosodottabb városa. Komoly cégek dolgoznak itt, akik nagyszámú munkaerőt alkalmaznak, amely az ő igényeiket szolgálja. A cégek irányából felmerült, hogy azt a munkaerő keresletet nem biztos, hogy tudják fedezni az orosházi és környékbeli munkaerőpiacról, melyre kapacitásaikhoz mérten szükségük van. Ennek bővítése olyan szempontból oldható meg, hogy Magyarország más településeiről, esetleg más országokból érkező munkavállalókat is alkalmaznak. Ezen cégek számára fontos, hogy ezeket az alkalmazottakat megfelelő körülmények között el tudják szállásolni, akik így pihenőidejüket kulturált, kényelmes és minden igényt kielégítő közegben tölthetik – nyilatkozta az OrosCafénak Bojtor István, Orosháza alpolgármestere.

Hozzátette, a kormány által kiírt pályázatra csakis a települések önkormányzatai pályázhattak. Ennek a pályázatnak 60 százaléka vissza nem térítendő támogatás. A fennmaradó összeget saját erőből finanszírozza a város.

– Nem titok, hogy ezt fejlesztési hitelből oldotta meg a város, de megnyugtatnám a közvéleményt, hogy ez nem növeli az orosháziak terhét. Egy megtérülő beruházásról van szó, ugyanis a cégek bérleti díjat fizetnek azok után a lakók után, akik birtokba veszik a szálló apartmanjait. Ha piaci alapon állapítjuk meg a bérleti díjakat, akkor mind a hitelünk visszafizetését biztosítani fogja, mind pedig azokat a rezsiköltségeket, melyek a munkásszálló fenntartásához szükségesek – mondta Bojtor István.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A pályázat kiírása szerint önkormányzati területre kell építeni a szállót, ilyen terület pedig korlátozott mennyiségben érhető el a városban. A szóban forgó szálló területi igénye azonban nagy, így a leszűkült lehetőségeket megvizsgálva döntött a város vezetése amellett, hogy Gyopárosfürdőn épül meg a munkásszálló.

– A pályázat nem tette lehetővé, hogy magáningatlant vásároljunk meg, és annak a helyén munkásszállót építsünk, így sok lokáció nem jöhetett szóba. Figyelembe kellett venni az alapterület nagyságát, valamint azt, hogy olyan helyen épüljön fel ez a szálló, amely a gyáraktól vállalható távolságra helyezkedjen el. Ezért tudtuk ezt a beruházást Gyopárosfürdőn megvalósítani, mert itt állt rendelkezésre olyan terület, amely a pályázati feltételeknek megfelel – nyilatkozta az alpolgármester.

Kiemelte, azok a híresztelések, melyek szerint a szállóra érkező munkások veszélyt jelentenének Orosházára és Gyopárosfürdőre alaptalanok, hiszen ezen munkavállalók már így is a városban élnek, köztünk járnak.
– Nem egy börtönről van szó és nem kell tartani attól, hogy fosztogatások történnek majd. Ebben a létesítményben olyan munkás emberek fognak élni, akik nyolc, netalán több órában dolgoznak és a fárasztó nap után pihenésre van szükségük, hogy a következő napot is végig tudják vinni. Úgy gondolom, hogy a közelben lévő kiszolgáló egységek szintén profitálni tudnak a munkásszálló lakóiból, ahogy ők belőlük – nyilatkozta.

A munkásszállóban összesen 24 apartman található, ebből 16 kétszobás. Mindegyik konyhával, fürdőszobával és illemhellyel felszerelt, tágasak és világosak, valamint teljesen felszereltek lesznek. A létesítményben helyet kapott még egy közösségi tér is, ahol az ideérkező lakók kikapcsolódhatnak majd. A belsőépítészeti munkálatokkal párhuzamosan az épület körüli tereprendezés is zajlik, ezáltal nyár elején, esetleg derekán átadják a munkásszállót.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.