- hirdetés -

Három játékostárs indította el még 1990-ben a Berta József Labdarúgó Emléktornát, ami később alapítvánnyá nőtte ki magát. Munkájukat a Településalapítási ünnepségen „Orosháza Város Sportjáért” díjjal ismerték el.

A labdarúgó hagyományok ápolása, valamint különböző tornák rendezése az óvodai, ifjúsági és felnőtt korcsoport labdarúgói számára. Ezzel a nemes céllal indult útjára a Berta-családdal karöltve a Berta József Labdarúgó Alapítvány. A szervezetet immár lassan harminc éve fogja össze és járja át a labdarúgás szeretete, melyet továbbra is szeretnének megosztani a sportág iránt érdeklődőkkel.

– Maga a labdarúgás, nálam családi indíttatású volt, lényegében gyermekkoromtól fogva az életem részévé vált. Mindig is igyekeztünk a társaimmal olyan programokat kitalálni, mely az orosházi labdarúgás helyzetét kiemeli – mondta az alapítvány titkára Szűcs Ferenc.

2018-ban avatták fel a legendás orosházi kötődésű labdarúgó, Mátrai Sándor emléktermét (Fotó: Rosta Tibor)

Az évek során az alapítvány kiemelkedő munkát végzett a Ferencváros legendás orosházi kötődésű labdarúgója, Mátrai Sándor emlékének ápolásával kapcsolatban is. Tavaly, szeptember 9-én több éves előkészítő- és gyűjtőmunka eredményeként avatták fel az egykori 81-szeres válogatott labdarúgó emléktermét, a róla elnevezett stadion főépületében.

– Fontos, hogy a sikereivel kapcsolatos emléktárgyak segítségével még jobban megismerhessék Mátrai Sándor életútját, hiszen a 81 válogatottság aligha lehet véletlen, főleg az Aranycsapatot követő években elérve – tette hozzá Szűcs Ferenc.

A hagyományok ápolása mellett tornákat szerveznek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Berta József Labdarúgó Alapítvány a hátrányos helyzetű fiatal labdarúgókról sem feledkezett meg. 1990 óta folyamatosan rendezi tornáit, évente mintegy 60-80 öregfiú és 60 gyermeklabdarúgó részvételével. Az Orosháza Labdarúgásáért serleggel emellett játékosok, edzők és játékvezetők munkáját ismerik el.

Ezúttal azonban az alapítvány tevékenységét illette meg az elismerés, az idei Településalapítási Ünnepségen „Orosháza Város Sportjáért” díjjal jutalmazták munkájukat és elhivatottságukat.
– Nagy megtiszteltetés és öröm számunkra ez az elismerés, ami egyben az elmúlt majdnem harminc évünk egyik megkoronázása Rengeteg munkánk van az alapítványban, de a labdarúgás, a sportág szeretete miatt megéri ezt csinálni, szeretnénk is minél tovább folytatni – nyilatkozta az alapítvány elnöke Raffai János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.