- hirdetés -

A múlt hónapban, mikor legutóbb a határban jártunk, épp a napraforgót és a kukoricát vetették – a porba – a gazdák. Azóta sok minden történt a földeken.

A vetéskor látott elkeserítő képek után három nappal érkezett némi csapadék, majd újabb néhány nap múlva megint. Ez már leért az elvetett magokig, így azok elkezdhettek csírázni. Ezúttal is Herczeg Tibor egyéni gazdálkodóval néztünk szét a határban.

– A csapadék a huszonnegyedik órában érkezett. Az első, április végi esővel környékünkre kb. húsz milliméter érkezett, a második, májusi etapban pedig ehhez jött még harminc milliméternyi. Vannak olyan növények, melyeken már nem sokat tudott javítani. Ilyenek az őszi kalászosok, különösen az őszi árpa. Idő előtt kikalászolt és sajna nagyon kis kalászokat hoz. Egy ilyen száraz időszak nem múlik el nyomtalanul. Maga a növény is lényegesen kisebb, mint ilyenkor szokásos és miután már kidobta a kalászát, már nem is igen fog tovább növekedni. A kukorica, napraforgó szépen kikelt, és a virágzás előtt álló zöldborsó is úgy tűnik, egyelőre megmenekült – foglalta össze Herczeg Tibor.

Szépen kikelt a kukorica, de vele együtt nőnek a gyomok is (Fotó: Rosta Tibor)

Az esők után rendszerint megjön a melegebb idő, ami egyrészt szintén kell a növényeknek, másrészt ideális a gyomoknak és a gombabetegségek kialakulásának. Ebben az időszakban megszaporodnak a növényvédelmi tennivalók. Három fronton is felveszik a harcot a gazdálkodók. A gomba, a gyomok és a rovarkártevők ellen is.

– Ha a mostani párás időben bejön egy melegebb időszak, az a Fusarium nevűgomba betegség kialakulásához ideális körülményeket teremt. A másik a gyomosodás. Ez ráadásul egy összetettebb dolog, hisz nem lehet bármilyen kultúrában, bármikor gyomirtót használni. A kukoricánál például meg kell várnunk egy öt-hétleveles állapotot a gyomirtózás előtt, de ezalatt a gyom is növekszik. A rovarkártevők közül megjelentek a gabonafehérítő lárvái, amire nagyon oda kell figyelnünk, mert a lárvák levélpusztító tevékenysége jelentős termésveszteséget okozhat – mondja a gazdálkodó.

Ezzel még nincs vége a tennivalók sorának, hisz arra is gondolniuk kell, hogy egy hónap múlva már aratás előtti gépszemle lesz, amelyre a betakarításban résztvevő gépeket, berendezéseket fel kell készíteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.