- hirdetés -

A legújabb gyártósoron a hagyományos és bevonatos laminált üvegek gyártásán túl egyéb speciális termékek előállítására is lehetőség van. Az új beruházás igénypótlónak bizonyul a laminált (ragasztott) üvegek iránt megnövekedett kereslet miatt. A keddi ünnepélyes átadón Szijjártó Péter beszélt többek között a világgazdaság, a magyar gazdaság és Magyarország helyzetéről, valamint további fejlesztéseket is vázolt.

A Guardian cégcsoport orosházi síküveggyárában nagyszabású ünnepség keretében adták át a gyár legújabb laminált üveg gyártósorát május 7-én. Jean Ries, a Guardian Glass kormányzati és közügyekért felelős igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

A Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezetőigazatója, Guus Boekhoudt kapott szót, aki beszédében kiemelte, nem véletlen, hogy Orosházát választották az új laminált üveg gyártósor megnyitására.
– Orosháza a negyedik egység, melyet Európában megnyitottunk. Nagyon büszkék vagyunk az itt eltöltött időre. Mielőtt a Guardian megjelent a városban, Orosházán már azelőtt is eredményesen működött az üveggyártás. Úgy vélem, a Guardian Orosháza Kft. egy példát állít Magyarországon, mint egy olyan cég, amely számára fontos, hogy értéket teremtsen mind az ügyfelek, mind pedig a társadalom számára – mondta beszédében Guus Boekhudt.

Guus Boekhoudt (Fotó: Rosta Tibor)

Az alelnök és ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy a gyárban készített termékek 80 százaléka az országon kívülre kerül, a világ több pontjára is szállítanak.
–Az új automata gyártósorról 150 teherautónyi termék kerül le havonta. Ezek elsősorban Magyarországon, Romániában és a Balkán országaiban kerül piacra. A Guardian Glass termékeit már így is sokan ismerik a világban, ezzel együtt Orosháza neve sem számít újdonságnak a piacon – szólt az egybegyűltekhez.

David Kostelancik az Amerikai Egyesült Államok magyarországi követtanácsosa örömét fejezte ki, hogy részt vehetett az ünnepélyes átadón, melyen – ahogy fogalmazott – egy nagyszerű amerikai cég Magyarországon történő terjeszkedését és fejlesztését ünneplik.

David Kostelancik (Fotó: Rosta Tibor)

– Három éve, hogy megérkeztem ebbe az országba és állíthatom, nem csak számomra, hanem a budapesti nagykövetség, valamint az Egyesült Államok kormánya számára is világos, hogy az amerikai vállalatok szeretnek Magyarországon dolgozni. Lehetőséget látnak az országban, valamint a jól képzett és kiemelkedő tehetségű magyar munkaerőben. A Guardian Glass kicsit több mint harminc esztendeje van jelen Magyarországon. Itt volt már akkor, amikor jelentős változásokon ment át az ország, vége lett a kommunista időknek, leomlott a vasfüggöny és a magyarok kiálltak saját szabadságuk mellett. Ezalatt a harminc év alatt a magyarok szabadok lettek, lehetőségeik nyitottá váltak, mindez köszönhető annak a bátor döntésnek, amely három évtizede történt – mondta beszédében David Kostelancik.

Minden város életében a legfontosabb, hogy lépést tudjon tartani a korral, hogy kihasználja a lehetőségeket, hogy fejlődjön és válaszoljon a lakosság igényeire – ezt már Dávid Zoltán polgármester mondta beszédében. A város első embere kiemelte, egy város jelenét csak együttműködésre lehet alapozni.

(Fotó: Rosta Tibor)

– Ha a gazdasági élet szereplői sikeresek, gyarapodnak, akkor annak mindenkori nyertese a település is. Gondoljunk csak a családok biztos megélhetését jelentő munkahelyekre és a befizetett adóforintokra. A kormány és a város, mint a megye legiparosodottabb települése, vonzóbb körülményeket igyekszik teremteni a cégek számára, mert fejlődni csakis egymást segítve lehet. Büszkék vagyunk a városunkban működő cégekre – mondta Dávid Zoltán, majd kiemelte, a Guardian a város egyik legmeghatározóbb, innovatív cége, amely a most átadott fejlesztésével is azt jelezte, hogy terveivel Orosházának szerepet szán. Hozzátette továbbá, szükség van a megfelelő szakképzett munkaerőre, melyre megoldást a képzési lehetőségek bővítésében lát. A polgármester elmondta, hamarosan beindul Orosházán a Szegedi Tudományegyetem partnerségében a mérnökképzés. Kiemelte továbbá, hogy a város együttműködésben áll az Óbudai Egyetemmel is, illetve a Kodolányi János Egyetem székhelye is itt található.

Az átadón tiszteletét tette Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere. Beszédében kiemelte, jelentős változásokon megy át a világgazdaság.
– Egy üveggyárban nem kell magyarázni, hogy milyen jelentősége van az új típusú technológiák használatának. Azt azért hadd mondjam el, hogy a magyar gazdaság egy rendkívüli nyitottsággal rendelkező gazdaság. Az exportunk és a GDP hányadosa meghaladja a 80 százalékot. Így ezek a világpiaci, világgazdasági és világkereskedelmi változások rendkívüli hatással vannak a magyar nemzetgazdaság teljesítményére. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy nem csak a világgazdaság, hanem a magyar gazdaság is jelenleg a dimenzióváltás állapotában van, amikor már kevésbé fontos, hogy hány új munkahely jön létre az országban, hanem sokkal fontosabb, hogy az itt lévő munkahelyek technológiai színvonala, hozzáadott értéke, kutatásfejlesztési aránya hogyan alakul. Az elmúlt esztendőkben Magyarország a világgazdasági átalakulások győztesei közé került. Tekintettel arra, hogy ezen változó körülmények közepette is évről évre meg tudtuk dönteni a Magyarországra irányuló beruházások, valamint az országot elhagyó export tekintetében a nemzetgazdasági rekordokat – fogalmazott a miniszter.

(Fotó: Rosta Tibor)

Kiemelte, a tavalyi évben 98 beruházás érkezett Magyarországra, melyek közül 17 a kutatásfejlesztés és a technológia intenzív beruházások kategóriájába tartozott, ez összességében 120 milliárd forintnyi új beruházást jelentett. Hozzátette: a munkát terhelő adók folyamatos csökkentése hozzásegít minket ahhoz, hogy minél több magas hozzáadott értéket képviselő munkahely jöjjön létre. A miniszter elmondta, a rendszerváltás óta most dolgoznak a legtöbben Magyarországon, 4,5 millió embernek van munkája, ami azt jelenti, hogy a foglalkoztatottsági ráta elérte a 70 százalékot. Szijjártó Péter a magyar üveg fővárosnak nevezte Orosházát és üdvözölte a Guardian legújabb gyártósorának létrejöttét. Kiemelte, a most átadott beruházás 4,1 milliárd forintból valósult meg, amely a vállalat export értékesítési arányát tekintve újabb lendületet ad a magyar üvegipari kivitelezőknek.

(Fotó: Rosta Tibor)

A miniszter kitért arra is, hogy a térségben újabb fellendülést ad majd az M44-es autópálya, illetve az Orosházát Szentessel összekötő út megépítése. Az utóbbiról elmondta, május 3-án hatályba léptek a tervezési szerződések, melyeknek köszönhetően hamarosan elkezdődhetnek a fizikai munkálatok is. Kiemelte továbbá, hogy a város üvegipari munkaerőkínálatának biztosítása és növelése érdekében a közeljövőben duális képzés indul Orosházán az üvegipar terén.

A beszédek után a meghívottak megtekintették az új gyártósort, melyet a nemzeti szalag átvágása előzött meg. Az új gyártósorral egy újabb kapu nyílt Orosházán a nemzetközi pálya irányába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.