- hirdetés -

A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának információi szerint átlagosnak mondható a megyében a nyilvántartott álláskeresők márciusi létszámforgalmának nagyságrendje.

A Békés megyében nyilvántartott álláskeresők regiszter adatbázisában márciusban 4,5 ezer fő fordult meg. Közülük 2477-en belépőként szerepeltek, akik közül 117 fő először regisztráltatta magát. A kilépők száma 2043 fő volt. Márciusban összességében a februári adatokhoz képest többen léptek be a regiszterbe és kevesebben léptek ki, a nyilvántartott álláskeresők zárónapi létszáma 434 fővel emelkedett. Ez 3,7 százalékot jelent és 3,2-vel maradt el az előző év azonos időszakának értékétől.

Az álláskeresők között ugyanakkor csökkent a pályakezdőként nyilvántartottak száma. Békés megyében 2019. márciusában 1153 tartozott ebbe a körbe, akik a nyilvántartott álláskeresők 9,4 százalékát tették ki. A nyilvántartott álláskeresők iskolai végzettségek szerinti összetételében továbbra is az általános iskolai és szakmunkás végzettséggel rendelkezők jelenléte a meghatározó. Ellátásra való jogosultságuk alapján márciusban a nyilvántartott álláskeresők 27,8 százaléka kapott munkanélküli ellátást. Arányuk 5,2 százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest.

A nyilvántartott álláskeresők területi eloszlása tekintetében márciusban a békéscsabai és mezőkovácsházi járásban tartották nyilván a legtöbb álláskeresőt. Orosházán a nyilvántartott álláskeresők aránya 5,1 százalék a települések közt, ami alig mutat eltérést a 2018-as márciusi helyzethez képest. Ezzel az álláskeresők arányában Orosháza a megyén belül az alacsonyabb szintű körzetekhez tartozik.

A járási hivatalok foglalkoztatási osztályain márciusban 7948 új munkaerőigényt rögzítettek. Az állások között továbbra is meghatározó a közigazgatási ágazatban megjelenő munkaerőigények jelenléte. A további nemzetgazdasági ágak vonatkozásában a feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelem, a gépjárműjavítás és az adminisztratív tevékenység jelent meg nagyobb létszámigénnyel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.