- hirdetés -

Az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK) elnöke, shihan Zsiga Zsolt kihívást intézett a küzdősportok képviselői felé. Száz ellenfeles küzdelmet hirdetett meg és ezzel kavicsot hajított a darázsfészekbe. Felbolydult a magyarországi karate világ.

Száz ellenfeles küzdelmet hirdetett meg az orosházi vezető, bármely karate világszervezet tagja, sőt bármely küzdősport űzője részére kyokushin dojo fight szabályrendszer szerint. A helyszín: Orosháza, Eötvös-csarnok. A jelentkezők – aki nem érzi magában az erőt a százszor másfél perces küzdelemre – választhatnak 20, 30, 40, 50 ellenfeles erőpróbát is. Jelentkezni 7 és 70 éves kor között lehet. A részletekről, a Magyarországon eddig egyedülálló kezdeményezés kiagyalóját, shihan Zsiga Zsoltot kérdeztük:

A kihívás ötletgazdája, shihan Zsiga Zsolt 6.dan

– A dojo fight egy kissé finomítottabb változata a versenyszabályzat szerinti küzdelemnek. Mivel fiatalok is jelentkezhetnek, sokan védőfelszerelésben küzdenek. Ez a megmérettetés nem vérre megy. Ha valaki százra jelentkezett, de sok ütést kapott, vagy elfáradt, hamarabb is abbahagyhatja. A szabályok enyhítésének azért van jelentősége, hogy a maratoni küzdelmet fiatalok és idősebbek is vállalhassák. Rengeteg visszajelzés érkezett az ország nagyon sok klubjától, sokan gratuláltak az ötlethez és jelezték részvételi szándékukat. A hivatalos nevezés majd csak a hónap közepe után kezdődik, de már most lehet látni, hogy több száz karatéka jön Orosházára, a – remélem – telt házas sportcsarnok közönsége és a televízió nyilvánossága előtt bizonyítani felkészültségét – avat be a részletekbe Zsiga shihan.

Az övvizsgákhoz hasonlóan egyszerre sok küzdelmet láthat a közönség (Fotó: OKKSZK)

A szeptember 14-i esemény minden bizonnyal komoly népszerűsítése lesz a karaténak, a már eddig is sokszor bizonyított OKKSZK-nak és nem utolsó sorban Orosházának is. Folyosó hírek szerint a száz küzdelmet vállalók közt ott láthatjuk majd az orosházi klub kiváló, ifjú harcosát, sensei Zsiga Zsoltot is.

100 elleni küzdelem – az ikon

Régebben, amikor még csak egy világszervezet létezett, sosai Oyama vezetésével, mesterek jelentkezhettek a világ minden részéről és Japánban engedélyezték (vagy nem) a részükre megmérettetést, sőt az esetek többségében még el is kellett oda utazni a delikvensnek. Ezek a száz ellenfeles küzdelmek a versenyeken is alkalmazott szabályrendszer szerint, teljes erővel zajlottak, az ellenfél mihamarabbi megsemmisítésére törekedtek, és csak a legkeményebbek, legfelkészültebbek tudták végig csinálni. A karate társadalmon belül óriási dolog, és nagy elismertség övezi azt a harcost, aki teljesítette.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.