- hirdetés -

Az evangélikus templom mellet elsétálva, szorgalmasan dolgozó férfiakat láttunk szerda délelőtt. Mészkő oszlopokat illesztett egymásra, épített a két Bánfi. A szobrász-kőfaragó Bánfi Antal és fia, az ugyancsak szobrász Bánfi Gábor. Orosháza újratelepítésének 275. évfordulójára új emlékmű készül az evangélikus templom mellett.

A Zombáról érkezett település alapítóknak kívánt méltó emléket állítani a város és az evangélikus egyház, melynek elkészítésével Bánfi Gábor szobrász-restaurátort bízták meg.

A fiatal művész több alkotásában is gyönyörködhetnek városunk lakói és az ide látogatók. Ő készítette a Gyopároson látható Szent-Györgyi Albert szobrot, a művelődési házon látható Justh Zsigmond portrét, a főtéri Tapintható térképet, hogy csak néhányat említsünk. Restaurátorként Bánfi Gábor újította fel az Árpád-kerti első világháborús emlékművet és a Kossuth szobrot is.

Bőven van még mit tenni az avatás előtt (Fotó: Rosta Tibor)

– A kétszázhetvenöt éves évfordulóra úgy gondoltam, hogy egy kőtömbre rögzített emléktábla nem volna méltó. Ha nem is monumentális, de egy nagyobb valamit szerettem volna megalkotni. Így készült el a most felállított harangláb, amely a zombai ősökre és az általuk hozott harangra emlékeztet. A harangláb süttői kemény mészkőből készült. Elhelyezünk benne egy működőképes bronz harangot, melyet városi ünnepségeken akár meg is lehet majd szólaltatni – mondta el az emlékműről a művész.

A most összeállított emlékművet a településalapítási ünnepségsorozat keretében avatják fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.