- hirdetés -

A hagyományoknak megfelelően idén is megkoszorúzták az egykori katolikus iskola helyét jelző emléktáblát április 17-én, egy nappal az egykori intézmény utolsó igazgatójának, Selmeczi Pálnak a születésnapja előtt.

A Vörösmarty utcában gyűltek össze egy jeles eseményre az Eötvös József Katolikus Általános Iskola diákjai április 17-én. Idén is, mint ahogy már korábban többször, megkoszorúzták az egykori, 1894 és 1948 között azon a helyen álló katolikus iskola helyét jelző emléktáblát. Az esemény időpontja egy nappal előzte meg az egykori intézményt 1946 és 1948 között vezető igazgató, Selmeczi Pál születésének napját.

Idén is koszorúzással emlékeztek meg az egykori iskola helyszínén (Fotó: Rosta Tibor)

A rendezvényen Iványi László katolikus plébános mondott köszöntőt, aki kiemelte, emlékezzenek az iskolára úgy, hogy ezek az emlékek soha ne merüljenek feledésbe.
– Az egykori intézményben olyan áldott lelkű pedagógusok dolgoztak, akik hivatásuknak érezték, hogy az akkori ifjú nemzedéket a tantárgyak mellett emberségre és hitre tanítsák. A történelem azonban másként gondolta, amikor a kommunizmus beköszöntével megkezdődtek az egyházi iskolák megszüntetései és államosításai – hangzott el beszédéből.

Hozzátette, szerencsére azóta ismét nyílhatott Orosházán egy katolikus iskola, de nem szabad elfelejteni az egykor a Vörösmarty-utcában tanulókat és tanítókat. Reményik Sándor Templom és iskola című költeményének felidézése után az ünnepi pillanatoké, a koszorúk elhelyezéséé volt a főszerep. Iványi László és az iskolát képviselők mellett Selmeczi Pál fia, Selmeczi László is koszorúzással emlékezett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.