- hirdetés -

Az Országgyűlés a közelmúltban megszavazta a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat. A hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja – a babaváró támogatás, a CSOK kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása – július 1-jétől lép hatályba.

A kormány szerint a népesség fogyására a jó válasz a családok megerősítése és a gyermekvállalás támogatása. A családvédelmi akcióterv tartalmazza többek között a 2022 végéig igényelhető legfeljebb 10 millió forintos kamatmentes, szabadon felhasználható babaváró támogatás részleteit. Az otthonteremtést pedig tovább könnyíti, hogy a jövőben a családok otthonteremtési támogatásához igényelhető kedvezményes, maximum három százalékon kamatozó hitel már használt lakás vásárlására is felhasználható lesz.

A Családbarát Önkormányzat díjjal is elismert orosházi önkormányzat elkötelezett a családok támogatásában. A képviselő-testület 2016-ban fogadta el azt a használt lakás vásárlásának támogatásáról szóló helyi rendeletet, melyben az önkormányzat a költségvetésének terhére vállalja, hogy – a meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén – legfeljebb 600 ezer Ft összegű vissza nem térítendő támogatás erejéig hozzájárul a CSOK kedvezményeit igénybe vevők további támogatásához Orosházán.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, bízik benne, hogy az önkormányzati támogatásnak hosszú távon érzékelhető hatása lesz a város népességmegtartó erejére és fejlődésére. A lakáscélú támogatás csak Orosháza közigazgatási területén vásárolt ingatlanokra vonatkozik. Az elmúlt években több család is élt már a lehetőséggel.

– Magyarország jövője a családokban van, kiemelten figyelünk erre a területre, 2010 óta megduplázta a kormány a családtámogatásra fordított összeget. Dél-Békésben is azon dolgozunk, hogy egy szerethető, élhető, családbarát térséget építsünk, ahol a gyermekeink, unokáink otthonra lelnek – emelte ki Simonka György országgyűlési képviselő.

Az otthonteremtési támogatáson túl a három és több gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint támogatást kaphatnak 2022-ig új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához. A családvédelmi akcióterv minden további részletéről a www.csalad.hu oldalon tájékozódhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.