- hirdetés -

Öt kilométer, ami megváltoztatja az életed – hirdetik hivatalos oldalukon a Spartan Race szervezői. Mottójukkal Volencsik Anna is egyetért, aki idén már másodszor, de biztosan nem utoljára vágott neki a nem mindennapi kihívásnak. A korosztálytól teljesen független versenyt bárkinek ajánlaná, aki kicsit is ki akar lépni komfortzónájából.

Különleges elfoglaltságot talált magának még tavaly Volencsik Anna. Ekkor teljesítette ugyanis első Spartan Race versenyét, ahol olyan jól érezte magát, hogy nem is volt kérdés, idén ismét rajthoz áll.

Az évente 2-3 alkalommal rendezett Spartan helyszíne ugyan gyakran változik, ezúttal azonban megint Nagykanizsán és környékén vágott neki az öt kilométeres kihívásnak.
– Alapvetően egy terepfutóversenyről beszélünk, melynek több kategóriája van. Akadályokkal is számolni kell, köztük olyanokkal, amiket magához a pályához állítanak fel, de a „terep” szintén akadályokat képez. Emelkedőkön, vizesárkokban, tavakon keresztül kell végigmennünk, utóbbi esetében idén a jó idő ellenére váratlanul hideg volt a víz, így nem volt túl kellemes nyakig belemerülni – mesélte mosolyogva.

Emelkedőkön, vizesárkokon és tavakon keresztül vezetett az út a Spartan Race céljáig Volencsik Annának (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fontosnak tartja a verseny előtti felkészülést, bár úgy gondolja, egyáltalán nem lehetetlen belevágni. A verseny ugyanis nem korosztályfüggő, hiszen Spartan Kids futamokra is volt már példa az elmúlt években (ott 4 év az alsó nevezési korhatár), de idén például 70 éves résztvevő is nekivágott a távnak.
– Felkészületlenül azért ne menjünk, fontos legalább az alapedzettség, heti 2-3 óra futás vagy edzőterem! Érdemes a combunkat és a karunkat erősíteni, hiszen ez több feladat során is jól jöhet. Én magam sem edzettem rá napi szinten, épp ezért elégedett voltam az elért időeredménnyel. Szerencsére az állóképességemmel nem volt gond, van mögöttem 12 év kézilabda – avatott be a részletekbe Volencsik Anna.

Az ötfős csapat tagjai (balról jobbra): Váczi István, Verók Bernadett, Csepregi Norbert, Volencsik Anna, Budai Gábor (Fotó: Facebook)

Mint mondta, a kihívások már korábban is jelen voltak az életében: futott már le félmaratoni távot is, tavaly azonban olyan feladatot keresett, ami nem csak sima futásból áll. Az idei versenyen egy ötfős csapat tagjaként indult Budai Gáborral, Csepregi Norberttel, Váczi Istvánnal és Verók Bernadettel. Ugyan egy versenyző a csapatától teljesen független tempóban is bátran teljesítheti a távot, mégsem gond azonban, ha többen is össze tudnak dolgozni.

Nem is lehet kérdés, jövőre szeretne ismét rajthoz állni, ezúttal azonban hosszabb távon és még több akadállyal nehezített pályán próbálkozna. Elmondása szerint ugyanis a Spartan Race teljesítésével senki nem veszít semmit, ellenben egy óriási élménnyel lesz gazdagabb.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.