- hirdetés -

Legalább húsz napig nem gondoskodott megfelelően kutyáiról egy férfi, ezért az állatok kórosan lesoványodtak és megbetegedtek. Az egyik kutya el is pusztult, az orosházi bíróság ezért fél év felfüggesztett börtönt szabott ki.

Az ügy előkészítő tárgyalását tartották április 10-én az Orosházi Járásbíróságon. Itt ismertették a vádiratot, amely szerint három felnőtt és egy kölyökkutyát tartott az orosházi vádlott. Kiderült, 2017. november elejétől legalább húsz napon keresztül hanyagolta el a jószágokat, nem gondoskodott róluk megfelelően, ezért a kutyák kórosan lesoványodtak, súlyos gyomor- és bélférgesség alakult ki náluk.

A Viharsarki Állatőrség Alapítvány önkéntesei egy bejelentés alapján 2017. november 19-én elszállították a kutyákat az orosházi menhelyre, miután C.Z lemondott róluk. Az egyik német juhász keverék kan kutya az elszállítás után elpusztult, ami az állatorvosi szakvéleményből egyértelműen kiderült, hogy a rossz tartási körülmények miatt következett be.

Ez a kutya nem élte túl gazdája gondatlanságát (Fotó: Viharsarki Állatőrség Alapítvány)

A tényállás ismertetése után a vádlott vallomást tett, beismerte bűnösségét, vállalta az ezzel járó felelősséget és megbánta tettét. A vallomásából kiderült a kutyákat amellett, hogy nem etette rendesen még rövid láncon is tartotta. A háromgyermekes családapa párkapcsolati válságával mentegetőzött.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az ügyész szerint teljességgel elfogadhatatlan a férfi viselkedése, hiszen nap mint nap szembesülnie kellett a négy kutya egyre romló állapotával. Ráadásul még attól a lehetőségtől is megfosztotta az állatokat, hogy maguk keressenek élelmet és vizet.

A bíróság bűnösnek ítélte az orosházi férfit. Hat hónap börtönbüntetést szabott ki a bíró, melyet három évre függesztett fel, emellett a bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

A vádlott tudomásul vette a döntést, míg az ügyész a büntetés szigorítását indítványozta. Tényleges letöltendő börtönbüntetést kért a férfi ellen. Az ügyben másodfokon a Gyulai Törvényszék mondja ki a végleges ítéletet.

Az ügyésznő tényleges börtönbüntetést kért a vádlott ellen (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Megtudtuk, hogy az életben maradt kutyák először ideiglenes gazdákhoz kerültek, amíg a gyógykezelésük tartott. Azóta a háromból ketten új otthonra találtak, míg az Uborka nevű keverék jelenleg is a Szikhát Kutyamenhelyen várja új gazdáját.

Nagy Éva, a Viharsarki Állatőrség Alapítvány tagja az előkészítő tárgyalás után elmondta, látni szeretné, hogy az állatkínzókra végre tényleges börtönbüntetést szabnak ki hasonló esetekben. Ez elrettentő példa lehetne, hogy ne kelljen több kutyának szenvednie.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.