- hirdetés -

Az e-receptnek köszönhetően a betegek bárhol hozzájuthatnak gyógyszereikhez anélkül, hogy magánál hordaná az orvosa által kinyomtatott vényeket. Az orvosoknak év végéig még kötelező felírási igazolást adni, utána élesben is működésbe lép a rendszer.

Az e-receptet felíró orvosoknak 2019. december 31-ig kötelező kiállítaniuk az úgynevezett felírási igazolást, és azt külön kérés nélkül is át kell adniuk a betegeknek. Gyógyszerészi visszajelzések alapján sokan nem maguk váltják ki a felírt készítményeket. A megbízáshoz azonban papír alapú felírási igazolás szükséges.

Az e-recept bevezetésével a beteg az ország bármely pontján kiválthatja a számára felírt gyógyszereket anélkül, hogy a sok esetben vaskos vényköteget magával vinné.

A vényrendelési esemény a megfelelő vénytartalommal együtt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben tárolt adatbázisba kerül. A kiváltás vagy a páciens TAJ száma alapján, vagy az az átruházható felírási igazolással lehetséges. A vényíró programokkal csak létező gyógyszereket, megfelelő indikációban és engedélyezett támogatási kulccsal lehet felírni.

Az e-recept megjelenésével az orvosok munkája is felgyorsul, csökken a váróteremben ülő páciensek száma, így rugalmasabb, gyorsabb ellátást lehet kivitelezni. Dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos szerint ez jelenti a jövőt.
– Nagyon megkönnyíti a munkánkat az e-recept, eddigi tapasztalataim szerint bevált az új módszer. Abból szempontból is előnyös, hogy azoknak a pácienseknek nem kell a váróteremben beteg embertársai között ülni, hanem az Erodium rendszeren keresztül vagy akár telefonon is kérheti az állandó gyógyszereinek a felírását – nyilatkozta az OrosCafénak dr. Fodor Zsuzsanna.

Hozzátette: az e-recepttel nyomon lehet követni, hogy a páciens kiváltotta-e a gyógyszert vagy sem, valamint elkerülhető, az is, hogy duplán legyen felírva egy-egy készítmény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.