- hirdetés -

A tavasz első hónapjaiban, a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger és a tölgy virágzásával kezdetét veszi a hivatalos pollenszezon. Az allergia két millió ember életét nehezíti meg Magyarországon, az érintettek többsége azonban már megtanult együtt élni a szervezet ezen reakciójával.

Az allergia egyfajta civilizációs betegség, melynek egyik legtöbbször előforduló formája a légúti allergia, ezen belül is a szénanátha, amely akár asztmához és nehézlégzéshez vezethet. A leggyakoribb kiváltók a levegőben szálló anyagok, a virágporok, a penészgombafélék, a fűpollenek, de sok esetben a házi por és a háziállatok szőre is allergiát vált ki.

Tavasszal elsősorban a fák, mint a mogyoró, a nyír, az éger, vagy a szil pollenjei, majd az olajfa és a nyárfa virágporai számítanak a legfőbb allergénnek. A levegőszennyezés, a dohányzás, a mesterséges anyagok nyálkahártyára gyakorolt irritáló hatása mind-mind felelősek lehetnek az allergia kialakulásáért, azonban nem ritkán a túl steril életkörülmények is hozzájárulhatnak. Ebben az esetben nem csak a kórokozókat, hanem a szervezetre nézve hasznos baktériumokat is kiirtják az aggódó tisztaságmániások.

Orrfolyást, viszketést, akár kötőhártyagyulladást is okozhat az allergia
(Archív fotó: Rajki Judit)

A szakemberek az allergiás tünetek időszakában nem javasolják a bőrpróbavégzést, hiszen a szélsőséges esetekben az allergiás szezonban végzett bőrteszt súlyos kockázatot is jelenthet. Azoknak, akiknél két több mit két hétig jelentkezett orrfolyás, tüsszögés, esetleg szemviszketés, javasolt az allergiás panaszok jelentkezése előtt a tünetek elmúltával elvégeztetnie a vizsgálatot.

Az allergia oki kezelésében gyakorta alkalmazott immunterápiát sem ajánlatos szezonban, inkább az adott allergén megjelenése előtt néhány hónappal elkezdeni. Több, allergiás panaszok legyőzésére szolgáló készítmény kapható a gyógyszerpiacon, ezek azonban nem magát az allergiát nem szüntetik meg, csak enyhíthetik a tüneteket.

A tünetek otthoni elkerülésére ajánlatos a felesleges porfogók kiiktatása, az ágyneműk és a szőnyegek rendszeres tisztítása, porszívózás. Ezáltal otthonunkból száműzhetjük a nem kívánatos polleneket és port.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.