- hirdetés -

Több jelzés is érkezett szerkesztőségünkbe, hogy más Békés megyei településekhez hasonlóan Orosházán is magukat nyílászáró-felújítónak kiadó „ügyeskedők” esetenként akár több tízezer forinttal is megkárosítanak, főleg idős embereket.

Az illetők azzal csengetnek be, hogy a polgármesteri hivatallal, az önkormányzattal egyeztetve érkeztek a nyílászárók hő-korszerűsítése ügyében. Elvégzik a felmérést, később szükség esetén a javítást.

A „szakemberek” egy feltehetően lézeres eszköz segítségével több nyílászárót is megvizsgálnak a lakásban, majd az elbizonytalanodott tulajdonossal egy vállalkozási szerződést íratnak alá. A szerződés szerint a cég néhány hónapon belül belül vállalja a vasalatok javítását, beállítását és a tokok tömítését több tízezer forintért, de akár ennél magasabb összeg is előfordult már, a mintegy 50-70 négyzetméteres lakásokban. A lakásban elvégzett felmérésért már a helyszínen 10 ezer, de akár 70 ezer forintot is elkérnek. Ezt az összeget mindvégig előlegként emlegetik, de a vállalkozási szerződésre és a számlára már „felmérési díjat” írnak, amely az apró betűs rész szerint a szerződés megszüntetése, illetve elállás esetén „nem jár vissza”. A lakókkal aláíratott szerződésen nem szerepel sem a budapesti cég telefonszáma, sem az e-mail címe.

Az üggyel kapcsolatban Dr. Horváthné Dr. Barta Edit jegyző kérdésünkre elmondta:

– Sem az önkormányzat, sem a polgármesteri hivatal nem bízott meg egyetlen céget sem, hogy ilyen irányú felmérést végezzen.

Arra figyelmeztetjük a lakosságot, hogy jól gondolják meg, kit engednek be a lakásukba. A legjobb, ha semmit nem írnak alá, míg nem konzultáltak más családtaggal, esetleg a fogyasztóvédelmi hatósággal, készpénzt pedig főképp ne adjanak senkinek az ilyen, vagy hasonló „szolgáltatásért”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.