- hirdetés -

Nemzeti ünnepünk, március tizenötödike alkalmából a Várkert Bazárban tartott ünnepségen Rózsa Zoltán, az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója kitüntetést vehetett át Gulyás Gergely minisztertől.

Négy szakmai szervezet, az Ásatási Bizottság, a Pulszky Társaság, a Magyar Régész Szövetség és a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat terjesztette fel az orosházi szakembert a Schönvisner István díjra. A hét felterjesztett közül Rózsa Zoltán vehette át az elismerést, melyet általában idősebb korban, több évtizedes kiemelkedő szakmai munkáért ítélnek oda.

Immár itthoni – múzeumi – környezetben (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Schönvisner István díj a régész szakma legmagasabb elismerése. Mint a kitüntetett elmondta, – A múzeummal együttműködő fémkeresős csapatnak oroszlánrésze van az elismerésben, hisz ha ma Magyarországon fémkeresőzésről, szakmai és civil összefogásról van szó, mindenki elsőként az orosházi múzeumra gondol.

A kitüntetés átadásakor elhangzott méltatásban is kiemelték, hogy a hobby-fémkeresősök múzeumi munkába integrálása és ezzel egy új út mutatása miatt esett rám a választás.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Egyszer régebben nyilatkoztam, hogy a múzeum egy lámpás és szeretném hinni, hogy talán egy kissé én magam is lámpás vagyok. Most hogy megkaptam ezt az igen magas kitüntetést, kezdem egyre inkább hinni, hogy lámpás vagyok és talán világítok. Ez a bizonyos lámpás, néha gyengébben világol, hisz vannak az ember életében fentek és lentek. Ahhoz hogy szépen égjen, kell az olaj és én az gondolom, hogy ez a kitüntetés az olaj az én lámpámban – válaszolta Rózsa Zoltán a „Mit jelent számodra…” kérdésre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.