- hirdetés -

A XIII. Orosházi Hagyományok-Ízek Verseny egyik sztárvendége volt a kiváló énekesnő, Bangó Margit. Ezúttal főként nem a zenéről, hanem másik szenvedélyéről, a gasztronómiáról beszélgettünk vele.

Margitka sok éve a csúcson van. Hogy csinálja, mi a titok?

– Ötvenegy éve vagyok a pályán és sok mindenben rejlik a titok. Elsősorban nem árt, ha van egy kis tehetség, ez azonban magában kevés. Kell hozzá előadó készség, pontosság, megbízhatóság, kiszámíthatóság és ami a legfontosabb, az alázat. Az én korombeli művészek ezt megtanulták. Soha nem késtem el sehonnan, és büszke vagyok rá, hogy már a televíziókban velem példálóznak ennek kapcsán.

Előadó művészi pályája mellett van egy másik szerelem az életében, a gasztronómia. Ebben is – nyugodtan mondhatjuk – világszerte ismert. Van-e kedvenc étele?

– Persze hogy van. Lecsós nokedli rántott hússal. A rántott hús az kenyér helyett kell a lecsós nokedlihez. Imádok főzni, de ez azt hiszem ki is derült a TV2 Hal a tortán sorozatából, ahol én lettem az év sztárszakácsa.

Jelentek meg szakácskönyvei is.

A TV- műsor után keresett meg az EMI kiadó, hogy ne fosszam meg a határon inneni és túli magyarságot azoktól a régi nagyszerű ételek receptjeitől – készítsünk szakácskönyvet. Rávettek, és kiadtuk az első könyvet, Magyar, zsidó és cigány ételek címmel. Az első könyv után megírtam a másodikat, harmadikat. Óriási sikert arattak. A világ minden táján, ahol magyarok élnek, megrendelték interneten és én erre nagyon büszke vagyok.

Úgy tudom, a könyvei nem csak a főzni szerető magyarok közt arattak sikert, hanem a szakácskönyvek versenyén is.

– Nemzetközi Gourmand World Cookbook verseny volt Párizsban, melyen száznegyvenhat ország könyvei vettek részt. Bangó Margit három szakácskönyve mindhárom kategóriában nyerte az első díjat Magyarországnak. Ez is az egyik nagy büszkeségem. Két évvel ezelőtt itt volt Anthony Michael Bourdain világhírű amerikai gasztrológus. A CNN-el forgattunk Amerikában egy főzőműsort és Bourdain-nek az volt a kívánsága, hogy Margit Bangó főzzön neki szatmári töltött káposztát, (kukoricásat) és tyúk gulyáslevest. Megfőztem, bár nem könnyű figyelni mindenre, mikor reggeltől estig tíz kamera liheg a nyakadban, de egy igazi nagymamának ez rutin. Forgatás után megetettem, aztán elhúztam a nótáját. Az amerikai újságokban később azt írta rólam, én vagyok a magyar Aretha Franklin, aki olyan csodásan főz, mint ahogy énekel.

Kinek, mit és hol főz legszívesebben?

– Legszívesebben otthon, az én drága családomnak. Ott tudom, mi hol van, minden a kezem alatt van. Idegen helyen, plénum előtt nem olyan szívesen főzök. Sok helyre hívnak főzni, zsűrizni és énekelni, de csak keveset vállalok ezekből. Vásárosnaményban nőttem fel, a világ közepén, ha főzök, akkor a hagyományos, régi magyar, cigány és zsidó ételeket készítem leginkább, de néha kipillantok a francia és a kínai konyha felé is, de azért maradok a régi, retró Bangó Margit.

Hogy szolgál az egészsége?

– Hála Istennek rendben van. Járom az utat, járom az országot, énekelek. Külföldre is megyek elég sokat, de a tengeren túlra már nem szívesen utazok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.